Početna strana > Hronika > Američki časopis "Tajm" proglasio švedsku aktivistkinju Gretu Tunberg za "ličnost godine"
Hronika

Američki časopis "Tajm" proglasio švedsku aktivistkinju Gretu Tunberg za "ličnost godine"

PDF Štampa El. pošta
sreda, 11. decembar 2019.

Američki časopis Tajm proglasio je švedsku aktivistkinju tinejdžerku Gretu Tunberg za ličnost godine. Ona je za ličnost 2019. godine proglašena zbog svog zalaganja u borbi protiv klimatskih promena, objavile su svetske agencije.

Šesnastogodišnja Šveđanka je najmlađa osoba koju je taj časopis proglasio za Ličnost godine, rekao je glavni urednik Tajma Edvard Felsental, prenosi televizija NBC.

"Ona je postala najveći glas o najvećoj temi sa kojom se suočava planeta ove godine, došla je maltene niotkud da predvodi svetski pokret", rekao je Felsental.

Tunberg je brzo izrasla u jednu od najupečatljivijih i najmljađih aktivista za borbu protiv klimatskih promena, i podstakla kolektivni pokret u borbi protiv klimatskih promena pošto je protestovala sama ispred švedskog parlamenta za vreme škole petkom kada je imala 15 godina. Ona je držala sada svetski prepoznatljiv znak na kome je pisao "školski štrajk za klimu", prenosi Tajm.

Njena inicijativa za štrajk pokrenula je stotine đaka da protestuju tražeći akciju za očuvanje klime širome Evrope i to se brzo proširilo na svet i postalo pokret "petak za budućnost".

Fesental je rekao da Tunberg predstavlja širi generacijski pomak u kulturi u kojoj mladi ustaju za ono što veruju od Hongkonga do Čilea, i da je ona "otelotvorenje aktivizma mladih".

Časopis je sinoć objavio uži spisak od pet nominovanih za to priznanje na kome su pored Tunberg bili i predsednik SAD Donald Tramp, predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi, anonimni zvaničnik CIA koji je odgovoran za pokretanje procedure opoziva američkog predsednika, i neumorni prodemokratski demonstranti u Hongkongu.

Tajm bira pobednika na osnovu toga šta je neko učinio da najviše utiče na događaje godine, na bolje ili na gore.

Prošle godine za ličnost godine izabrana je grupa proganjanih novinara, uključujući DŽamala Kašogija, ubijenog saudijskog disidenta i izveštača Vašington posta.

Greta Tunberg optužila države za prevaru u borbi protiv klimatskih promena

Mlada aktivistkinja za klimu Greta Tunberg optužila je na konferenciji UN o klimi čak i najambicioznije zemlje da varaju oko njihovih obaveza za borbu protiv klimatskih promena.

 

"Jedna šačica bogatih zemalja obećala je da će smanjiti emisije gasova sa efektom staklene bašte za neke procente do ove ili one godine, ili da očekuje klimatsku neutralnost za toliko godina", rekla je ona na dogadjaju organizovanom u okviru 25. konferencije UN o klimi (COP25) koja se održava u Madridu.

"To na prvi pogled izgleda impresivno, ali čak iako su namere dobre to nije vodjstvo, to nije pokazivanje puta, to je prevara. Zato što većina njihovih obećanja ne uključuje avijaciju, pomorski sektor, uvezenu ili izvezenu robu, ali uključuju mogućnost da zemlje nadoknade svoje emisije (štetnih gasova) drugde", rekla je švedska tinejdžerka.

Prema Pariskom sporazumu o klimi iz 2015. koji predvidja ograničenje maksimalnog zagrevanja na plus dva stepena nije obuhvaćen medjunarodni vazduhoplovni ili pomorski sektor.

A na tržištu emisionih jedinica, o čijim propisima se pregovara na ovoj konferenciji, omogućuje se državama da nadoknade svoje emisije. Ukoliko se poštuju do sada preuzete obaveze država po pitanju klimatskog zagrevanja, temperatura će se povećati tri stepena Celzijusa, tako da su predstavnici oko 200 država potpisnica Pariskog sporazuma okupljenih u Madridu od 2. do 13. decembra pod pritiskom da učine više i da to učine brže. Medjutim četiri dana od kraja sastanka malo je ohrabrujućih znakova.

Tunberg je rekla da se ovaj sastanak izgleda pretvorio u priliku za neke zemlje da pregovaraju o propustima i izbegnu da povećaju svoje ambicije.

Ona je rekla da zemlje uspevaju da nadju vešte načine da izbegnu da se angažuju za prave akcije. Ona je takodje pomenula da odbijaju da plate da pomognu zemljama koje su već pogodjene klimatskim katastrofama.

"Kako biste odgovorili na činjenicu da ništa nije učinjeno bez osećanja nekog besa", rekla je Tunberg.

Neposredno pre Grete Tunberg, direktorka Grinpis internešenela DŽenifer Morgan ljutito je navela da nikad u 25 godina nije videla toliko veliki rascep izmedju konferencije o klimi i spoljnog sveta.

"Rešenja su pred našim očima. Ali gde su ljudi koji se za njih zalažu. Gde su lideri, gde su odrasli u sali", rekla je Morgan i dodala da se prolazi kroz "mračne dane" politike o klimi.

(N1, Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Koliko će po vašem mišljenju trajati vanredno stanje u Srbiji?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner