Početna strana > Hronika > Ana Brnabić na Pinku: Vlada će biti formirana sredinom oktobra, naredna sedmica je ključna; Svi navodi o poslovanju kompanije "Aseko" su napad na stranog investitora
Hronika

Ana Brnabić na Pinku: Vlada će biti formirana sredinom oktobra, naredna sedmica je ključna; Svi navodi o poslovanju kompanije "Aseko" su napad na stranog investitora

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 27. septembar 2020.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je izjavila da su svi navodi o poslovanju kompanije "Aseko", gde je direktor njen brat, napad na stranog investitora u Srbiji.

Podsetimo, nedavno je potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić ukazala na to da je kompanija "Aseko" dobila projekat od Vladine Kancelarije za IT upravu u visini od 180 miliona dinara.

"Ovde se Marinika Tepić ponovo mentalno detonirala i, kao i uvek, to će koštati građane Srbije zato što je ona time posredno napala mene i mog brata, ali je ona neposredno napala poljsku kompaniju, kompaniju iz zemlje koja je članica EU, dakle evropsku kompaniju je ona neposredno napala", izjavila je Brnabić tokom gostovanja na TV Pink.

Dodala je da je njen brat "samo jedan od zaposlenih u toj kompaniji".

"Ta kompanija je strani investitor u Srbiji. Mi ćemo morati od sada pa nadalje da objašnjavamo stranim investitorima da oni nisu legitimne mete napada političkih neistomišljenika", izjavila je Brnabić.

Vlada će biti formirana sredinom oktobra, naredna sedmica je ključna

Premijerka Ana Brnabić rekla je da očekuje da će Vlada Srbije biti formirana u oktobru. Naredne nedelje razgovori sa potencijalnim partnerima.

Ana Brnabić izjavila je za TV Pink da će naredna sedmica biti ključna za formiranje nove Vlade Srbije i dodala da veruje da će ona biti formirana sredinom oktobra.

"Verujem da će naredna nedelja biti ključna za formiranje nove vlade, predsednik je tu u zemlji, nema potrebe za razgovorima u inostranstvu", rekla je Brnabićeva i podsetila da je predsednik bio u Vašingtonu, Istanbulu, trebalo je da ide i u Brisel ....

Naredne nedelje će razgovrati sa potencijalnim partnerima, sa svim parlamentarnim strankama koje su prešle cenzus, rekla je Brnabićeva i dodala da veruje da će nakon toga sredinom oktobra biti formirana vlada.

"Možda nećemo ni imati pad BDP-a"

Ima naznaka da ove godine uopšte nećemo imati pad bruto-društvenog proizvoda, što bi bio ogroman uspeh, izjavila je predsednica Vlade Srbije.

Brnabićeva je najavila da će krajem oktobra biti završen Data centar u Kragujevcu koji će, kako je rekla, biti najmoderniji u Evropi.

U oktobru će, rekla je premijerka, biti završena i otvorena i višenamenska laboratorijska lamela u Nišu u sastavu tamošnjeg Elektronskog fakulteta.

"To će stvoriti uslove za mlade da ostaju u našoj zemlji", istakla je Brnabićeva.

DŽon Jovanović obilazi region

Predsednica Vlade istakla je da je Kancelarija DFC otvorena u Beogradu regionalna i da će od nje imati koristi svi i izrazila žaljenje što mnogi političari u regionu prenebregavaju tu važnu činjenicu.

Ona je rekla da kada predsednik Srbije Aleksandar Vučić pregovara u svetu on pregovara tako da donese nešto i Srbiji i čitavom regionu.

"Od te Kancelarije korist će imati ceo region jer je on (Vučić) prvi postavio tezu nema jake i stabilne Srbije bez jakog i stabilnog regiona. Pregovarao je o regionalnoj Kancelariji, iako će ona najviše doneti Srbij kao najjačoj ekonomiji regiona", precizirala je Brnabićeva i dodala da je DŽon Jovanović, čelni čovek Kancelarije, već krenuo po regionu da upozna privredu i vidi koji su projekti prioritetni.

Ana Brnabić je dodala da su SAD samim tim što su pronašli Jovanovića i postavili ga na čelo Kancelarije u Beogradu pokazali koliko im je stalo do Srbije.

"SAD samim tim što su pronašli DŽona Jovanovića, što su sa pažnjom gledali kako da nađu fenomenalnu osobu, u radu sa privatnim sektorom, sa finansijskim institucijama, čoveka sa mnogo veza, ali srpskog porekla, čoveka koji govori srpski, zaposlili ga u DFC i doveli ovde, pokazuje koliko im je stalo do osnosa sa Srbijom, građanima, našim kompanijama", rekla je ona.

Pravo lice Srbije

Komentarišući jučerašnji događaj u Pranjanima, otvaranje aerodroma, obeležavanje operacije Halijard, ali i saradnju sa Vašingtonom, posetu najviše delegacije SAD Beogradu, otvaranje Kanceralije, Brnabićeva je ocenila da sve to pokazuje drugačiju i iskrenu sliku Srbije.

"Ne imidž, jer imidž je ono što pokušavate da napravite, ovo je pravo lice Srbije", poručila je premijerka.

Ocenila je i da je jučerašnji dan bio značajan dan za odnose Srbije i SAD, što se moglo čuti i od predsednika Vučića i od ambasadora Godfrija.

"Poruka koja je bila suštinska jeste da obe zemlje mogu biti jako dobre ukoliko rade zajedno.

U ovoj nedelji smo imali delegaciju iz SAD na najvišem nivou u istoriji Srbije. Bila je ovo jedna fantastična nedelja za odnose sa SAD. To je naravno, predsednik Vučić gradio iz dana u dan, iz godine u godinu", rekla je Brnabićeva.

Kako kaže, ranije u Srbiji nisu obeležavane takvi događaji, a obeležavaju se tokom mandata predsedika Vučića.

Prema njenim rečima, i promeni slike SAD u Srbiji izuzetno je doprineo ambasador Godfri.

Premijerka je rekla da Srbija može mnogo da ponudi svetu, ali i da je mnogo važno da pričamo o budućnosti.

O programu Moja prva plata

Za program Moja prva plata se prijavilo 9.648 kompanija ali pošto podatke još procesuiramo, očekujem da taj broj premaši 10.000, izjavila je Ana Brnabić.

Ona je rekla da to znači oko 15.000 radnih mesta za početak poslovnih karijera mladih ljudi, ali da se očekuje da će broj radnih mesta oglasenih preko programa Moja prva plata, biti i veći i da će iznositi oko 17.000.

Vlada Srbije je, podsetila je ona, u ovaj program uložila dve milijarde dinara.

(N1, Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner