Хроника

Ана Брнабић на Пинку: Влада ће бити формирана средином октобра, наредна седмица је кључна; Сви наводи о пословању компаније "Асеко" су напад на страног инвеститора

Штампа
недеља, 27. септембар 2020.

Председница Владе Србије Ана Брнабић је изјавила да су сви наводи о пословању компаније "Асеко", где је директор њен брат, напад на страног инвеститора у Србији.

Подсетимо, недавно је потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић указала на то да је компанија "Асеко" добила пројекат од Владине Канцеларије за ИТ управу у висини од 180 милиона динара.

"Овде се Мариника Тепић поново ментално детонирала и, као и увек, то ће коштати грађане Србије зато што је она тиме посредно напала мене и мог брата, али је она непосредно напала пољску компанију, компанију из земље која је чланица ЕУ, дакле европску компанију је она непосредно напала", изјавила је Брнабић током гостовања на ТВ Пинк.

Додала је да је њен брат "само један од запослених у тој компанији".

"Та компанија је страни инвеститор у Србији. Ми ћемо морати од сада па надаље да објашњавамо страним инвеститорима да они нису легитимне мете напада политичких неистомишљеника", изјавила је Брнабић.

Влада ће бити формирана средином октобра, наредна седмица је кључна

Премијерка Ана Брнабић рекла је да очекује да ће Влада Србије бити формирана у октобру. Наредне недеље разговори са потенцијалним партнерима.

Ана Брнабић изјавила је за ТВ Пинк да ће наредна седмица бити кључна за формирање нове Владе Србије и додала да верује да ће она бити формирана средином октобра.

"Верујем да ће наредна недеља бити кључна за формирање нове владе, председник је ту у земљи, нема потребе за разговорима у иностранству", рекла је Брнабићева и подсетила да је председник био у Вашингтону, Истанбулу, требало је да иде и у Брисел ....

Наредне недеље ће разговрати са потенцијалним партнерима, са свим парламентарним странкама које су прешле цензус, рекла је Брнабићева и додала да верује да ће након тога средином октобра бити формирана влада.

"Можда нећемо ни имати пад БДП-а"

Има назнака да ове године уопште нећемо имати пад бруто-друштвеног производа, што би био огроман успех, изјавила је председница Владе Србије.

Брнабићева је најавила да ће крајем октобра бити завршен Дата центар у Крагујевцу који ће, како је рекла, бити најмодернији у Европи.

У октобру ће, рекла је премијерка, бити завршена и отворена и вишенаменска лабораторијска ламела у Нишу у саставу тамошњег Електронског факултета.

"То ће створити услове за младе да остају у нашој земљи", истакла је Брнабићева.

Џон Јовановић обилази регион

Председница Владе истакла је да је Канцеларија ДФЦ отворена у Београду регионална и да ће од ње имати користи сви и изразила жаљење што многи политичари у региону пренебрегавају ту важну чињеницу.

Она је рекла да када председник Србије Александар Вучић преговара у свету он преговара тако да донесе нешто и Србији и читавом региону.

"Од те Канцеларије корист ће имати цео регион јер је он (Вучић) први поставио тезу нема јаке и стабилне Србије без јаког и стабилног региона. Преговарао је о регионалној Канцеларији, иако ће она највише донети Србиј као најјачој економији региона", прецизирала је Брнабићева и додала да је Џон Јовановић, челни човек Канцеларије, већ кренуо по региону да упозна привреду и види који су пројекти приоритетни.

Ана Брнабић је додала да су САД самим тим што су пронашли Јовановића и поставили га на чело Канцеларије у Београду показали колико им је стало до Србије.

"САД самим тим што су пронашли Џона Јовановића, што су са пажњом гледали како да нађу феноменалну особу, у раду са приватним сектором, са финансијским институцијама, човека са много веза, али српског порекла, човека који говори српски, запослили га у ДФЦ и довели овде, показује колико им је стало до осноса са Србијом, грађанима, нашим компанијама", рекла је она.

Право лице Србије

Коментаришући јучерашњи догађај у Прањанима, отварање аеродрома, обележавање операције Халијард, али и сарадњу са Вашингтоном, посету највише делегације САД Београду, отварање Канцералије, Брнабићева је оценила да све то показује другачију и искрену слику Србије.

"Не имиџ, јер имиџ је оно што покушавате да направите, ово је право лице Србије", поручила је премијерка.

Оценила је и да је јучерашњи дан био значајан дан за односе Србије и САД, што се могло чути и од председника Вучића и од амбасадора Годфрија.

"Порука која је била суштинска јесте да обе земље могу бити јако добре уколико раде заједно.

У овој недељи смо имали делегацију из САД на највишем нивоу у историји Србије. Била је ово једна фантастична недеља за односе са САД. То је наравно, председник Вучић градио из дана у дан, из године у годину", рекла је Брнабићева.

Како каже, раније у Србији нису обележаване такви догађаји, а обележавају се током мандата председика Вучића.

Према њеним речима, и промени слике САД у Србији изузетно је допринео амбасадор Годфри.

Премијерка је рекла да Србија може много да понуди свету, али и да је много важно да причамо о будућности.

О програму Моја прва плата

За програм Моја прва плата се пријавило 9.648 компанија али пошто податке још процесуирамо, очекујем да тај број премаши 10.000, изјавила је Ана Брнабић.

Она је рекла да то значи око 15.000 радних места за почетак пословних каријера младих људи, али да се очекује да ће број радних места огласених преко програма Моја прва плата, бити и већи и да ће износити око 17.000.

Влада Србије је, подсетила је она, у овај програм уложила две милијарде динара.

(Н1, Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]