Хроника

Ана Брнабић: Саопштење Европске службе за спољне послове неслана шала. Курти 175 дана провоцира оружани конфликт са Србима, а Вучићев мото су мир и стабилност

Штампа
недеља, 14. август 2022.

 Премијерка Србије Ана Брнабић оценила је "несланом шалом" саопштење Европске службе за спољне послове у којем се изражава забринутост због недавне ескалације запаљиве реторике између званичника Косова и Србије и истиче да ће високи политичари обе стране бити сматрани одговорнима за било какву ескалацију која би довела до повећања тензија и могућег насиља у региону.

„Гледајући ову изјаву ЕЕАС, неко би помислио да је данас 1. април, а не 14. август. Мора бити да је у питању нека (врло неслана) шала. Пуних 175 дана Курти провоцира оружани конфликт са Србима. И то у години која ће остати упамћена као година у којој је истим тим Србима на КиМ одузео најосновнија људска права – забранивши им да гласају. Осим бескорисне писане изјаве, ЕУ није учинила баш ништа овим поводом.“, написала је Брнабић на Твитеру.

Она је додала да је „насупрот томе, мото председника Вучића и Србије јасан: мир и стабилност“.

„Ближи нам се десет година од потписивања Бриселског споразума који ЕУ једноставно не може да спроведе. Чак и сама ЕУ признаје да не могу да натерају Куртија да успостави Заједницу српских општина (ЗСО) – окосницу Бриселског споразума. Тужно је видети да ЕУ не види сопствену кривицу за то где се данас налазимо“, поручила је Брнабић.

Оценила је „да је ЕУ урадила свој део посла – осигурала примену Бриселског споразума и гарантовала основна људска права Србима на КиМ – ствари би данас изгледале много другачије“.

„Зато, молим вас, прекините са лицемерјем“, написала је Брнабић на Твитеру.

ЕЕАС је у саопштењу такође поручио да „обе стране морају одмах да окончају међусобна непријатељства и опасне изјаве и да се понашају одговорно“.

„ЕУ очекује да двојица лидера разговарају о тим проблематичним темама на следећем састанку на високом нивоу, који је за 18. август сазвао високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борел између председника Србије Александра Вучића и премијера Косова Аљбина Куртија“, наведено је у саопштењу.

(Н1)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]