Početna strana > Hronika > Ana Pisonero: EU već finansira neke projekte koji se spominju u dokumentima koji su potpisani u Vašingtonu 4, septembra
Hronika

Ana Pisonero: EU već finansira neke projekte koji se spominju u dokumentima koji su potpisani u Vašingtonu 4, septembra

PDF Štampa El. pošta
sreda, 23. septembar 2020.

Zvaničnici Evropske unije upozoravaju da briselske institucije već finansiraju neke projekte koji se spominju u dokumentima koji su potpisani u američkoj prestonici 4. septembra, prenosi RSE.

Portparolka Evropske komisije nadležna za proširenje Ana Pisonero je za Radio Slobodna Evropa potvrdila da su mnogi projekti navedeni u Vašingtonu već obuhvaćeni u Okviru za investicije Zapadnog Balkana (WBIF).

"Na primer, EU je pružila tehničku pomoć za ceo mirovni autoput i već je odobrila investicije za prve deonice autoputa u Srbiji i na Kosovu", navela je Pisonero u pisanom odgovoru koji je dostavila RSE.

Prema rečima Pisonero, neki od spomenutih projekata su novi i treba ih temeljito proceniti "u smislu izvodljivosti i kompatibilnosti, kao i planova EU za region".

Prištinu i Beograd je u protekla dva dana posetila američka delegacija koju predvodi izaslanik Bele kuće za dijalog Ričard Grenel, a u njoj učestvuje i izvršni direktor Međunarodne korporacije za finansiranje razvoja (DFC) Adam Boler. Prilikom posete u ponedeljak i utorak oni su se sastali sa najvišim državnim vrhom Srbije i Kosova. U Beogradu je takođe otvorena i Kancelarija američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije.

Prema navodima Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, vrednost projekata koji su značajni za povezivanje Beograda i Prištine o kojima će se razgovarati sa predstavnicima DFC, "iznosi oko 3,7 milijardi evra".

Ova poseta sledi nakon dogovora koji je postignut 4. septembra u Vašingtonu, gde su dokumente potpisali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdullah Hoti.

U sporazumu se navodi da će dve strane sarađivati sa američkom Međunarodnom razvojnom finansijskom korporacijom i EXSIM, Eksport-import bankom, radi realizacije projekata autoputa mira, železničke veze između Prištine i Merdara, kao i između Niša i Prištine, te obezbeđivanja sredstava za finansiranje zajmova za mala i srednja preduzeća.

Portaporlka Evropske komisije je pozdravila “financijski doprinos” Sjedinjenih Država, te izrazila spremnost EU za saradnju na relaciji Brisel - Washington. Finansijska podrška SAD-a je, prema rečima Ane Pisonero, posebno važna u trenutku kada EU radi da ekonomskom i investicionom planu za Zapadni Balkan, koji će Komisija objaviti najverovatnije narednog meseca.

“Cilj ovog (EU) paketa je približiti region EU i stvoriti više nego potrebna radna mesta u korist preduzeća i građana“, poručila je Pisonero istakavši da će “okosnica ovog plana” biti povezivanje, posebno u transportu i energetici, zelena tranzicija, posebno dekarbonizacija, proizvodnje energije, kao i digitalna transformacija, koja uključuje širokopojasni pristup internetu.

(Radio Slobodna Evropa)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će EU priznati rusku i kinesku vakcinu protiv koronavirusa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner