Početna strana > Hronika > Anders Fog Rasmusen: Još manje vojnika NATO na Kosovu
Hronika

Anders Fog Rasmusen: Još manje vojnika NATO na Kosovu

PDF Štampa El. pošta
utorak, 04. avgust 2009.

Novi generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen najavio da će broj NATO snaga na Kosovu biti dodatno smanjen, a do kraja mandata očekuje i kraj misije Kfora.

Kfor treba da bude sveden "na male snage", odnosno "da svi zajedno odu" sa Kosova izjavio novi generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen i dodao da do kraja mandata na čelu Atlantskog saveza očekuje i kraj misije Kfor.

Rasmusen je, posle preuzimanja dužnosti, na konferenciji za novinare dodao da "će uskoro na Kosovu biti takvi uslovi da se Kfor potpuno povuče".

Novi čelnik Atlantskog saveza je naglasio da do "smanjenja snaga Kfora može doći zbog uspeha na terenu".

"Kosovo je uspešna priča i zato je moguće smanjiti naše prisustvo tamo", rekao je Rasmusen.

Pri kraju mandata bivšeg generalnog sekretara NATO-a Jap de Hop Shefera, početkom juna ove godine dogovoreno je da se drastično smanji broj pripadnika NATO snaga na Kosovu.

Američka strana predložila je da se broj snaga svede na simboliičnih 2.500 vojnika, dok je pristup evropskih zvaničnika bio dosta umereniji.

Tada je dogovoreno da međunarodne snage zadrže dve trećine vojnika, uz otvorenu mogućnost da njihov broj u narednim godinama bude dodatno smanjen.

Do januara sledeće godine, prema tom dogovoru, trebalo bi da ode 4.000 vojnika, dok ću do kraja sledeće godine na Kosovu ostati svega 2.500 pripadnika Kfora.

Na pitanje hoće li deo povučenih trupa NATO sa Kosova biti upućen u Avganistan, novi sekretar NATO-a odgovorio je da "treba razdvojiti smanjivanje snaga Kfora od Međunarodnih snaga za stabilizaciju Avganistana".

Prema njegovim rečima, NATO-u će biti potrebna veća međunarodna podrška UN-a i Evropske unije za učvršćenje bezbednosti, obnovu i mir u Avganistanu.

NATO u Avganistanu ima 64.000 vojnika, od čega su polovina Amerikanci.

Rasmusen je istakao da se nada da će atlantski saveznici tokom njegovog mandata uspeti da pomognu Avganistancima da preuzmu na sebe odgovornost za sopstvenu bezbednost.

Generalni sekretar Severno-atlantske alijasne istakao je da islamskim talibanima, najvećim protivnicima NATO u Avganistanu, "mora biti jasno da to uopšte nije strategija odlaska" iz te zemlje.

"NATO se ne sprema da ode. Mi ćemo tamo ostati onoliko dugo koliko bude potrebno", zaključio je nov generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen.

(RTS)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner