Početna strana > Hronika > Andžej Duda: EU da pooštri sankcije Rusiji posle hapšenja demonstranata okupljenih na poziv Alekseja Navaljnog
Hronika

Andžej Duda: EU da pooštri sankcije Rusiji posle hapšenja demonstranata okupljenih na poziv Alekseja Navaljnog

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 24. januar 2021.

 Predsednik Poljske Andžej Duda pozvao je danas Evropsku uniju da pooštri sankcije Rusiji posle hapšenja demonstranata okupljenih na poziv pritvorenog protivnika Kremlja Alekseja Navaljnog.

“Ako želimo da sprovedemo poštovanje međunarodnog prava, jedini način da to učinimo je bez pušaka, topova ili bombi, već putem sankcija. Spremni smo da pomognemo u postizanju konsenzusa o tom pitanju”, rekao je Duda u intervjuu za britanski list Fajnenšel tajms (Finacial Times).

Duda je predložio da šef evropske diplomatije Žozep Borel  poseti Rusiju u februraru, ako Navaljni do tada ne bude pušten na slobodu.

Borel je u subotu izrazio žaljenje zbog hapšenja demonstranata i “nesrazmerne upotrebe” sile tokom protesta u Rusiji, i zatražio oslobadjanje Navaljnog.

Nekoliko država članica Evropske Unije i Evropski parlament pozvalo je na usvajanje novih sankcija protiv Rusije, ali je za to potrebno jednoglasna odluka svih 27. članica EU.

Oko 3.500 demonstranata uhapšeno je u subotu širom Rusije, od kojih 1.360 u Moskvi i više od 500 u Sankt Peterburgu, saopštila je danas nevladina organizacija OVD-Info specijalizovana za nadgledanje protestnih skupova.

Nekoliko desetina hiljada ljudi izašlo je na ulice u više stotina gradova u Rusiji tražeći oslobadjanje Navaljnog koji je uhapšen 17. januara po

(Beta)