Хроника

Анџеј Дуда: ЕУ да пооштри санкције Русији после хапшења демонстраната окупљених на позив Алексеја Наваљног

Штампа
недеља, 24. јануар 2021.

 Председник Пољске Анџеј Дуда позвао је данас Европску унију да пооштри санкције Русији после хапшења демонстраната окупљених на позив притвореног противника Кремља Алексеја Наваљног.

“Ако желимо да спроведемо поштовање међународног права, једини начин да то учинимо је без пушака, топова или бомби, већ путем санкција. Спремни смо да помогнемо у постизању консензуса о том питању”, рекао је Дуда у интервјуу за британски лист Фајненшел тајмс (Финациал Тимес).

Дуда је предложио да шеф европске дипломатије Жозеп Борел  посети Русију у фебрурару, ако Наваљни до тада не буде пуштен на слободу.

Борел је у суботу изразио жаљење због хапшења демонстраната и “несразмерне употребе” силе током протеста у Русији, и затражио ослобадјање Наваљног.

Неколико држава чланица Европске Уније и Европски парламент позвало је на усвајање нових санкција против Русије, али је за то потребно једногласна одлука свих 27. чланица ЕУ.

Око 3.500 демонстраната ухапшено је у суботу широм Русије, од којих 1.360 у Москви и више од 500 у Санкт Петербургу, саопштила је данас невладина организација ОВД-Инфо специјализована за надгледање протестних скупова.

Неколико десетина хиљада људи изашло је на улице у више стотина градова у Русији тражећи ослобадјање Наваљног који је ухапшен 17. јануара по

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]