Početna strana > Hronika > Andžej Duda: Poljska razgovara sa SAD da je uključe u program "Nuklear šering," koji omogućava da savezničke zemlje dobiju američko nuklearno oružje i da mogu da ga upotrebe ako im Amerika to dozvoli
Hronika

Andžej Duda: Poljska razgovara sa SAD da je uključe u program "Nuklear šering," koji omogućava da savezničke zemlje dobiju američko nuklearno oružje i da mogu da ga upotrebe ako im Amerika to dozvoli

PDF Štampa El. pošta
sreda, 05. oktobar 2022.

 Poljski predsednik Andžej Duda izjavio je da Poljska razgovara sa SAD da je uključe u program Nuklear šering, koji omogućava da neke savezničke zemlje dobiju američko nuklearno oružje i da mogu da ga upotrebe ako im Amerika to dozvoli.

„Problem je pre svega to što nemamo nuklearno oružje. Ništa ne ukazuje na to da bi Poljska mogla da ga ima u najbliže vreme. Uvek postoji potencijalna mogućnost učešća u programu Nuklear šering. Razgovarali smo sa američkim liderima o tome da li SAD razmatra takvu mogućnost. Tema je otvorena“, kazao je predsednik Duda u intervjuu za novi broj poljskog nedeljnika Gazeta polska.

Poljski predsednik kazao je da ruske pretnje upotrebom nuklearnog oružja ukazuju na način razmišljanja da ako Rusija ne bude velika, da svet može da prestane da postoji.

„Ako bi Rusija započela nuklearni rat, odgovorni za to bi bili prokleti u celom svetu“, kazao je Duda.

U program zajedničkog nuklearnog odgovora uključene su Belgija, Holandija, Nemačka, Italija i Turska i nuklearno oružje je u njihovim bazama, ali može se upotrebiti samo u okviru zajedničke odbrane NATO i uz dozvolu SAD.

Nemački list Frankfurter Algemajne Cajtung u maju je pisao o mogućnosti da se promeni strasteška koncepcija NATO i u program uključe i neke od zemalja na istočnom krilu NATO, podseća Poljski radio.

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner