Хроника

Анти-допинг агенција: Русија избачена из свих спортских такмичења, укључујући ОИ у Токију 2020. и Светско првенство у фудбалу 2022.

Штампа
понедељак, 09. децембар 2019.

 Русија је избачена из свих великих спортских такмичења од стране анти-допинг агенције (WADA).

Русија је самим тим избачена и са Олимпијских игара у Токију 2020. године, али и са ФИФА Светског првенства у Катару 2022.

Спортисти из те земље моћи ће да се такмиче на тим и осталим првенствима, али само уколико докажу да немају везе са допинг скандалом и уз неутралну заставу.

Спортисти из Русије моћи ће да се такмиче само уколико докажу да немају везе са допинг скандалом и уз неутралну заставу

WАДА је навела да је донесена једногласна одлука на састанку у Лозани, те да Русија има 21 дан да уложи жалбу Суду за спортску арбитражу (ЦАС).

"Желео сам да уведем санкције које не могу да се 'разводње'. То дугујемо 'чистим' спортистима, санкције су морале да буду најјаче могуће", навела је потпредседница WADA Линда Хелеланд.

Укупно 168 рутских атлетичара се такмичило под неутралном заставом током Зимских олимпијских игара 2018, након што су санкције први пут уведене тој земљи због ОИ у Сочију 2014.

Русији је претходно забрањено да се као нација такмичи у атлетици од 2015. године.

Што се тиче фудбала, Русије ће, упркос забрани, моћи да се такмичи на Европском првенству 2020. – на којем је један од домаћина градова Санкт Петербург, јер УЕФА није сматрана "организатором највећих догађаја" на коју би се ова забрана односила.

(Б92)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]