Početna strana > Hronika > Antonio Gutereš: U Srebrenici se desio najgori masovni zločin na evropskom tlu posle Drugog svetskog rata
Hronika

Antonio Gutereš: U Srebrenici se desio najgori masovni zločin na evropskom tlu posle Drugog svetskog rata

PDF Štampa El. pošta
petak, 10. jul 2020.

 Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš poručio je da se u Srebrenici desio najgori masovni zločin na evropskom tlu posle Drugog svetskog rata.

"Dvadeset pet godina kasnije, odajemo počast hiljadama ubijenih i dajemo zavet da ih nikada nećemo zaboraviti. Saučestvujemo u patnji sa njihovim porodicama, uključujući one čiji se članovi i dalje vode kao nestali. Ponovo jako ističemo našu solidarnost sa preživelima", naveo je Gutereš u video izjavi, prenosi Glas Amerike.

On je dodao da su pre četvrt veka UN i međunarodna zajednica izneverili građane Srebrenice. Kao što je naveo bivši generalni sekretar UN Kofi Anan, taj propust će "zauvek pratiti našu istoriju", kaže Gutereš. 

Zato pozivam sve u regionu i šire da spreče govor mržnje, retoriku podela i narativ nepoverenja i straha. Sve zajednice, lideri i organizacije, uključujući medije, moraju se na ovo zavetovati", poručio je Gutereš.

"Svi građani Bosne i Hercegovine zaslužuju jaku posvećenost svojih lidera da rade na međusobnom poštovanju, bez diskriminacije, mržnje ili podstrekivanja na nasilje. Na ovu mračnu godišnjicu, podsećamo se da je mir u Bosni i Hercegovini i dalje nestabilan. Ne možemo da ne nastavimo da radimo na opštem pomirenju. To dugujemo žrtvama genocida u Srebrenici, preživelima, građanima Bosne i Hercegovine i celom čovečanstvu", zaključio je Gutereš.

(VOA)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner