Хроника

Антонио Гутереш: У Сребреници се десио најгори масовни злочин на европском тлу после Другог светског рата

Штампа
петак, 10. јул 2020.

 Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш поручио је да се у Сребреници десио најгори масовни злочин на европском тлу после Другог светског рата.

"Двадесет пет година касније, одајемо почаст хиљадама убијених и дајемо завет да их никада нећемо заборавити. Саучествујемо у патњи са њиховим породицама, укључујући оне чији се чланови и даље воде као нестали. Поново јако истичемо нашу солидарност са преживелима", навео је Гутереш у видео изјави, преноси Глас Америке.

Он је додао да су пре четврт века УН и међународна заједница изневерили грађане Сребренице. Као што је навео бивши генерални секретар УН Кофи Анан, тај пропуст ће "заувек пратити нашу историју", каже Гутереш. 

Зато позивам све у региону и шире да спрече говор мржње, реторику подела и наратив неповерења и страха. Све заједнице, лидери и организације, укључујући медије, морају се на ово заветовати", поручио је Гутереш.

"Сви грађани Босне и Херцеговине заслужују јаку посвећеност својих лидера да раде на међусобном поштовању, без дискриминације, мржње или подстрекивања на насиље. На ову мрачну годишњицу, подсећамо се да је мир у Босни и Херцеговини и даље нестабилан. Не можемо да не наставимо да радимо на општем помирењу. То дугујемо жртвама геноцида у Сребреници, преживелима, грађанима Босне и Херцеговине и целом човечанству", закључио је Гутереш.

(VOA)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]