Početna strana > Hronika > Avdulah Hoti: Kosovo neće napraviti kompromis da bi postiglo konačni sporazum sa Srbijom - tema ZSO je zaključena 2013. godine; Marko Đurić: Hoti se ruga Beogradu i EU
Hronika

Avdulah Hoti: Kosovo neće napraviti kompromis da bi postiglo konačni sporazum sa Srbijom - tema ZSO je zaključena 2013. godine; Marko Đurić: Hoti se ruga Beogradu i EU

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 01. oktobar 2020.

Premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio je danas u Prizrenu da Kosovo neće napraviti kompromis da bi postiglo konačni sporazum sa Srbijom i dodao da je stvaranje Zajednice opština sa srpskom većinom tema koja je zaključena 2013. godine. Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić ocenjuje da se Hoti ovom izjavom "ruga i Evropskoj uniji i Beogradu".

"Zajednica je gotova tema - zaključena 2013. godine, ali dijalog neće zastati zbog Kosova. Mi smo nezavisna država, imamo jasne principe dogovorene sa našim medjunarodnim prijateljima. Na osnovu ovih principa, spremni smo za dijalog. Kosovo je napravilo kompromise 2008. godine kada je proglasilo nezavisnost", rekao je Hoti.

Kosovski premijer nije siguran u na koji način će se nastaviti dijalog nakon insistiranja srpske strane da otvori temu ZSO, a dodao je da proces dijaloga neće biti zaustavljen zbog krivice Kosova.

Hoti nije odbacio mogućnost da njegova stranka DSK napravi kompromis i glasa za predsedničkog kandidata iz Demokratske partije Kosova.

"Kada dođemo do te tačke u februaru, sve političke stranke treba da sednu i razgovaraju, bez izuzetka. Treba da obezbedimo 80 glasova u Skupštini, da postignemo konsenzus oko imena koje će nas predstavljati", kazao je Hoti.

Rekao je i da Vlada funkcioniše normalno, parlamentarna većina je stabilna. "Sprovodimo program vlade sa partnerima, o tome imamo sporazum", dodao je on.

Najavio je da će na sledećoj sednici Skupštine Kosova biti donet Zakon o ekonomskom oporavku, uprkos tome što pet puta parlamentarna većina nije uspela u tome.

Đurić: Nepopravljiva politička nekultura

"Dijalog Beograda i Prištine jedinstven je po tome što jedna od strana u dijalogu nema čak ni potrebu da se pravda zbog nesprovođenja dogovora, niti trpi ikakve sankcije od strane posrednika u dijalogu", kazao je Đurić.

On je ocenio da se "Prištini ne može verovati, jer poruke koje stižu odande svedoče o nepopravljivoj političkoj nekulturi i nemogućnosti da tamošnje političke strukture usvoje najosnovnija pravila civilizovanog ponašanja, koja očigledno obavezuju sve osim njih".

Naglasio je da srpska strana neće propustiti priliku da razgovara o bilo kojoj temi, ali i pitao "Kakav je smisao dijaloga sa nekim koga ne obavezuje ni data reč ni potpis?".

"Iako Hoti nije tako osion u Briselu, gde je najčešće prestrašen i 'manji od makovog zrna', njegove provokacije ne smeju ostati bez odgovora Evropske unije", rekao je Đurić.

Naveo je da sedam i po godina Priština odbija da omogući formiranje Zajednice srpskih opština, i da očekuje da će to činiti i narednih sedam i po godina, ukoliko joj "neko ne objasni na ubedljiv način značenje reči 'obaveza' ", piše u saopštenju Đurića.  

(Beta)