Хроника

Барозо са функције председника Савеза Гави: Свету треба Гави више него икада, како би гарантовао да ће вакцина против ковида-19 стићи у све земље, богате и сиромашне

Штампа
четвртак, 01. октобар 2020.

Бивши председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо именован је за председника Савеза Гави.

Тај савез надзире систем глобалног приступа вакцини против коронавируса под окриљем Уједињених нација.

Управни одбор Гавија, у којем су УНИЦЕФ, Светска здравствена организација, Светска банка и фонд Билла и Мелинде Гејтс једногласно је потврдио избор бившег премијера Португала који је десет година био на челу Европске комисије, а затим радио за инвестициону банку Голдман Сакс.

"Свету треба Гави више него икада и како би гарантовао да ће вакцина против ковида-19 стићи у све земље, богате и сиромашне, и за наставак главне мисије, заштите милиона људи од болести које се могу избећи", изјавио је Барозо, преноси СееБиз.

То јавно-приватно партнерство је основано 2000. како би се омогућио приступ вакцинама у сиромашним земљама.

Од избијања пандемије ковида-19 организацију са седиштем у Женеви је СЗО задужила за координирање УН-овог система за глобални приступ вакцини против ковида-19, назван Ковакс (Covid-19 Vaccine Global Access).

Бивши португалски премијер ће наследити Нигеријку Нгози Окоњо-Ивеалу која је сада кандидаткиња за директорку Светске трговинске организације, а мандат у председништву Гавија завршава јој се крајем децембра.

(Танјуг, Б92) 

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]