Početna strana > Hronika > BBC: Ričard Holbruk u kritičnom stanju
Hronika

BBC: Ričard Holbruk u kritičnom stanju

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 12. decembar 2010.

Američki diplomata Ričard Holbruk, poznat po Dejtonskom sporazumu, nalazi se u kritičnom stanju, nakon hitne operacije na srcu, u Vašingtonu.

Jedan od najistaknutijih američkih diplomata, Ričard Holbruk, je u kritičnom stanju, nakon što je juče primljen u bolnicu, gde mu je izvršena operacija srčane aorte. Porodica 69-godišnjeg Holbruka okupila se oko njegovog bolničkog kreveta u Vašingtonu.

Ričard Holbruk je najpoznatiji po Dejtonskom sporazumu, kojim je 1995. okončan rat u Bosni.

Predsednik Barak Obama imenovao je Holbruka kao svog specijalnog predstavnika u Avganistanu i Pakistanu, januara 2009.

Poznat i pod nadimkom "Buldožer", Holbruk ima reputaciju uspešnog posrednika u sučeljavanju zaraćenih lidera i njihovim pregovorima. On je jedan od najviših diplomata Stejt departmenta, nakon što je služio u Vijetnamu i UN.

Poznato je i da redovno dolazi u sukob s avganistanskim predsednikom Karzajem, koga je 2009. konfrontirao u vezi sa izbornim neregularnostima.

Glas Amerike: Holbruk u teškom stanju

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Država za Pakistan i Avganistan, Ričard Holbruk, u kritičnom je stanju posle jutrošnje operacije na srcu koja je obavljena u jednoj vašingtonskoj bolnici, saopštio je Stejt department.

Šezdeset-devetogodišnji diplomata prebačen je u bolnicu sinoć, pošto mu je pozlilo dok se nalazio na radnom mestu u Državnom sekretarijatu.

Predstavnik Stejt departmenta Pi DŽej Krouli danas je rekao da je Holbrukova porodica trenutno uz njega, u obližnjoj univerzitetskoj bolnici "DŽorđž Vašington".

Holbruk je prethodno, za vreme adminstracije Bila Klintona, služio kao ambasador SAD u Ujedinjenim nacijama i Nemačkoj, kao izaslanik za Balkan i idejni je tvorac Dejtonskog mirovnog sporazuma, kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini.

Predsednik Obama imenovao ga je za specijalnog izaslanika za Pakistan i Avganistan prošle godine.

(BBC, VOA)