Хроника

BBC: Ричард Холбрук у критичном стању

Штампа
недеља, 12. децембар 2010.

Амерички дипломата Ричард Холбрук, познат по Дејтонском споразуму, налази се у критичном стању, након хитне операције на срцу, у Вашингтону.

Један од најистакнутијих америчких дипломата, Ричард Холбрук, је у критичном стању, након што је јуче примљен у болницу, где му је извршена операција срчане аорте. Породица 69-годишњег Холбрука окупила се око његовог болничког кревета у Вашингтону.

Ричард Холбрук је најпознатији по Дејтонском споразуму, којим је 1995. окончан рат у Босни.

Председник Барак Обама именовао је Холбрука као свог специјалног представника у Авганистану и Пакистану, јануара 2009.

Познат и под надимком "Булдожер", Холбрук има репутацију успешног посредника у сучељавању зараћених лидера и њиховим преговорима. Он је један од највиших дипломата Стејт департмента, након што је служио у Вијетнаму и УН.

Познато је и да редовно долази у сукоб с авганистанским председником Карзајем, кога је 2009. конфронтирао у вези са изборним нерегуларностима.

Глас Америке: Холбрук у тешком стању

Специјални изасланик Сједињених Држава за Пакистан и Авганистан, Ричард Холбрук, у критичном је стању после јутрошње операције на срцу која је обављена у једној вашингтонској болници, саопштио је Стејт департмент.

Шездесет-деветогодишњи дипломата пребачен је у болницу синоћ, пошто му је позлило док се налазио на радном месту у Државном секретаријату.

Представник Стејт департмента Пи Џеј Кроули данас је рекао да је Холбрукова породица тренутно уз њега, у оближњој универзитетској болници "Џорђж Вашингтон".

Холбрук је претходно, за време админстрације Била Клинтона, служио као амбасадор САД у Уједињеним нацијама и Немачкој, као изасланик за Балкан и идејни је творац Дејтонског мировног споразума, којим је окончан рат у Босни и Херцеговини.

Председник Обама именовао га је за специјалног изасланика за Пакистан и Авганистан прошле године.

(BBC, VOA)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]