Хроника

Белорусија: У Минску ухапшено око 100 демонстраната током првих овогодишњих демонстрација

Штампа
субота, 23. јануар 2021.

 Белоруска полиција је ухапсила око 100 демонстраната у Минску који су први пут протестовали у овој години, тражећи оставку ауторитарног председника Александра Лукашенка.

Полиција је навела да је ухапсила демонстранте који су широм Минска формирали такозване људске ланце.

У људским ланцима је било до 30 демонстраната, навела је полиција која није саопштила тачан број ухапшених.

Демонстранти су носили црвено-беле заставе које су симбол опозиције и узвикивали Лукашенку “Одлази”.

Масовни антивладини протести почели су широм Белорусије после председничких избора 9. августа, због званичних резултата гласања према којима је Лукашенко освојио више од 80 одсто гласова. Противници Лукашенка тврде да су избори покрадени.

Упркос настојању власти да угуше демонстрације хапшењима и репресијом над демонстрантима и активистима, масовни протести нису јењавали месецима.

Протести су почели да слабе са доласком изузетено хладног времена у децембру, а претходних неколико недеља их није било.

Од почетка демонстрација у августу, најмање четири особе су умрле или на протесту или после хапшења. Ухапшено је више од 30.000 демонстраната, од којих су, према наводима група за заштиту људских права, хиљаде претучене.

Лукашенко (66), који Белорусијом влада од јула 1994. године, уз репресију над опозицијом и независним медијима, има подршку Русије, док за подстицање протеста оптужује западне земље.

(Бета)

 

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]