Početna strana > Hronika > Benjamin Netanjahu odbacio optužbe Međunarodnog krivičnog suda: Glavni tužilac čini tešku nepravdu, napada jedinu jevrejsku državu i poliva benzinom vatru antisemitizma koja se širi svetom
Hronika

Benjamin Netanjahu odbacio optužbe Međunarodnog krivičnog suda: Glavni tužilac čini tešku nepravdu, napada jedinu jevrejsku državu i poliva benzinom vatru antisemitizma koja se širi svetom

PDF Štampa El. pošta
sreda, 22. maj 2024.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je izjavio da glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda Karim Kan Kan želi da demonizuje Izrael tako što poredi lidere te zemlje sa vođama Hamasa i da umanjuje ugled te institucije napadima na izraelske lidere

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu danas je odbacio optužbe Međunarodnog krivičnog suda (MKS) da Izrael namerno sprečava dostavu hrane i vode u Gazi kao "apsurdne" i lažne.

"Sada snabdevamo skoro polovinom količine vode u Gazi. Spremili smo 20.000 kamiona sa više od pola miliona tona hrane i lekova", rekao je Netanjahu u intervjuu za Ej-Bi-Si.

Naglasio je da smatra da glavni tužilac MKS-a Karim Kan Kan želi da demonizuje Izrael tako što poredi lidere te zemlje sa vođama Hamasa i da umanjuje ugled te institucije napadima na izraelske lidere.

"On stvara lažnu simetriju i lažne činjenice i čini tešku nepravdu međunarodnom sudu", ocenio je premijer Izraela.

Dodao je da će ovakve optužbe uskratiti demokratijama mogućnost da se brane od terorista koji se kriju među civilnim stanovništvom, čak i kada se pridržavaju zakona rata.

"On (Kan) poliva benzinom vatru antisemitizma koja se širi svetom. Napada jedinu jevrejsku državu i pokušava da nam stavi lisice", istakao je Netanjahu.

Napomenuo je da nije zabrinut zbog međunarodnih putovanja, iako će, ako nalog za hapšenje bude izdat, biti uhapšen u bilo kojoj od 123 zemlje potpisnice Rimskog statuta ukoliko kroči na njihove teritorije.

"Uopšte me ne brine naš status. Mislim da bi tužilac trebalo da bude zabrinut za svoj status, jer on zaista pretvara MKS u instituciju pariju. Ljudi to jednostavno neće shvatiti ozbiljno", zaključio je premijer.

Rekao je da se nada da sudije MKS-a neće usvojiti Kanov zahtev, jer će to, kako tvrdi Netanjahu, narušiti ugled suda.

Glavni tužilac MKS Karim Kan u ponedeljak je rekao da su protiv Netanjahua i ministra odbrane Izraela Joava Galanta podneti nalozi za hapšenje na osnovu optužnice zbog "izazivanja istrebljenja, izazivanja gladi kao metoda rata, uključujući uskraćivanje humanitarne pomoći i namerno ciljanje civila u sukobu".

Pored toga, sud je zatražio i hapšenja lidera Hamasa – Jahje Sinvara, Mohameda Deifa i Ismaila Hanijea. Njih trojica terete se "za istrebljenje, ubistvo, uzimanje talaca, silovanje i seksualne napade".

(RT Balkan)