Хроника

Београд: Ишкрабан мурал који приказује лик Драже Михајловића, црвеном бојом исписано "Стоп рехабилитацији зликоваца" и "Усташе, четници, подједнако поклали"

Штампа
четвртак, 11. август 2022.

Мурал команданту Југословенске војске у отаџбини, генералу Драгољубу Дражи Михаиловићу, у центру Београда, освануо је јутрос ишкрабан црвеном бојом и порукама „Усташе, четници, подједнако поклали“ и „Стоп рехабилитацији зликоваца“.

У улици Алексе Ненадовића, црвеном бојом прецртан је натпис „Све су страже, све су страже“, а преко осликаног портрета Михајловића нацртана је и црвена звезда, пише Н1.

Виши суд у Београду рехабилитовао је у мају 2015. Драгољуба Дражу Михаиловића и вратио му грађанска права која су му била одузета у политичко-идеолошком процесу комунистичког режима 1946. године. Суд је тада поништио пресуду којом је Михаиловић 15. јула 1946. године био осуђен на смрт, а два дана касније стрељан.

Виши суд у Ваљеву недавно је донео одлуку и о рехабилитацији четничког команданта Николе Калабића. Решење о рехабилитацији донето је 5. јула.

Да подсетимо, фасаде зграда у Његошевој и улицама које се секу са њом, међу којима је и Алексе Ненадовића, представљају „дом“ за неколико мурала, а први од њих, мурал са ликом Ратка Младића освануо је у јулу 2021. године.

Међутим, након инцидента у новебру прошле године када су ухапшене активисткиње за људска права Аида Ћоровић и Јелена Јаћимовић, поред лика Ратка Младића насликани су и ликови Драже Михајловића, као и Војводе Мишића.

Један од мурала у Његошевој посвећен је и председнику Русије Владимиру Путину, а насликан је у првим данима руске инвазије на Украјину. И тај мурал је неколико пута прецртаван и поново осликаван.

(Данас онлајн, Н1)

 

 

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]