Хроника

Београд: Неколико хиљада људи на протесту фриленсера испред скупштине, траже заустављање наплате пореза и преговоре са државом; Транспаренти "Буџета им фали, нека 80 одсто да Мали", "Хонорарци нису криминалци"…

Штампа
субота, 16. јануар 2021.

Више хиљада радника на интернету протестовало је испред Скупштине Србије, јер не желе ретроактивну наплату петогодишњег пореза и не у износима већим од половине својих петогодишњих примања. Зато траже преговоре са Министарством финансија и Пореском управом у циљу коначног решавања статуса радника на интернету - фриленсера. Њих у је у току протеста позвао шеф кабинета премијерке Ане Брнабић на преговоре у Владу, који ће бити одржани у понедељак. Колона демонстраната кренула је у протестну шетњу и креће се трасом Скупштина - Кнеза Милоша - Влада Србије - Немањина улица - Славија - Београдска улица - Булевар краља Александра - Скупштина. Заустављање наплате пореза и почетак преговора са државом захтеви су које су представници Удружења радника на интернету упутили испред Скупштине Србије.

Њихови основни захтеви су, наводи портал Нова.рс, „преговори са Министарством финансија и Пореском управом у циљу коначног решавања статуса радника на интернету – фриленсера, а за то време, траже да се обустави ‘порески прогон'“.

Миран Погачар: Ана Брнабић усред протеста позвала фриленсере на преговоре

Миран Погачар, председник Удружења радника на интернету, рекао је испред Скупштине Србије да га је током протеста позвао шеф кабинета Ане Брнабић да дођу на преговоре у понедељак у Немањиној 11.

“Овако ствари стоје. У понедељак у Влади појављују се министар Синиша Мали и Ана Брнабић, директорка Пореске управе Драгана Марковић да седну за преговарачки сто за нама”, рекао је Погачар.

Иначе, у току је протест радника на интеренету испред Скупштине Србије, где се окупило неколико хиљада грађана.

Они хоће да плаћају порез, али не ретроактивно и не у износима већим од половине својих петогодишњих примања. Зато траже преговоре са Министарством финансија и Пореском управом у циљу коначног решавања статуса радника на интернету – фриленсера.

Како преноси Нова.рс, окупило се неколико хиљада људи, а једна саобраћај код Скупштине је блокиран.

Миран Погачар, председник Удружења радника на интернету поновио је захтеве фриленсера и рекао да очекује, можда већ током дана, позив за преговоре.

„Обавезе радника на интернету треба да почну да теку од момента примене новог закона којим би се тачно дефинисале обавезе и права фриленсера“, рекао је Погачар на питање Нова.рс имају ли формулисан предлог са којим би изашли на преговоре.

Демонстранти носе транспаренте на којима пише: „Буџета им фали, нека 80 одсто да Мали“, „Мали слушај тату, не дирај ми плату“, „Нећу шифру у лудници, хоћу шифру у АПР“, „Хонорарци нису криминалци“, „Наши ће фриленсери лутати иностранством“, „Продајем бубрег да платим порез“…

Више хиљада радника на интернету протестовало је испред Скупштине Србије, јер не желе ретроактивну наплату петогодишњег пореза и не у износима већим од половине својих петогодишњих примања. Зато траже преговоре са Министарством финансија и Пореском управом у циљу коначног решавања статуса радника на интернету - фриленсера. Њих у је у току протеста позвао шеф кабинета премијерке Ане Брнабић на преговоре у Владу, који ће бити одржани у понедељак. Колона демонстраната кренула је у протестну шетњу и креће се трасом Скупштина - Кнеза Милоша - Влада Србије - Немањина улица - Славија - Београдска улица - Булевар краља Александра - Скупштина.

Заустављање наплате пореза и почетак преговора са државом захтеви су које су представници Удружења радника на интернету упутили данас испред Скупштине Србије.

Миран Погачар, председник Удружења радника на интернету, је на почетку протеста окупљене позвао на минут ћутања за Оливера Ивановића и све лекаре и друге грађане преминуле од короне.

“Сигуран сам да они не би хтели да ћутимо”, рекао је Погачар и позвао Миу Амон, из удружења Заштитник права привредника и предузетника.

Амон је рекла да порески систем мора да буде праведан и прогресиван.

“Услови пословања морају бити нормални. То су службеници ове државе дужни да обезбеде. Права и обавезе вреде и за државу, а не само за нас да имамо обавезу, а да немамо права. Нећемо да плаћамо туђе грешке. Ова држава дугује нама, праведан систем у коме привреда може нормалн ода развија. Стоп репресији, стоп принудној наплати. Стоп плаћању туђих грешака. Стоп неправедном пореском систему”, навела је она.

Татјана Ћопић, фриленсер, рекла је да ради за страну фирму, која има представништво у Србији.

“Ја сам самохрана мајка малолетног детета. Почела сам да радим одмах после порођаја. Без икаквих права. Радила сам празником, викендом са дететом у руци. Сада ме зове пореска управа, и тражи ми да платим порезе. Зову мене, а не ту фирму. Не желим да платим ништа, јер ништа не дугујем. Дете нисам могла да упишем у вртић јер сам незапослена. Како онда могу да плаћам порезе и допринесе. Не осећам се дужна овој држави, то је све што могу да кажем”, рекла је Ћопић.

Демонстранти су узвикивали “лопови, лопови”….

На протесту се обратио и Александар Јовановић Ћута из покрета Одбранимо реке старе планине. Он је рекао да је кључна реч побуна.

Владимир Илић, оболео од мултипле склерозе, који Пореској треба да плати 6 милиона динара на приходе од 8 милиона, остварене током четири године, обратио се окупљенима уставни из инвалидских колица.

“Због вас сам дошао. Због вас сам устао сад” позвао је Илић окупљене.

Он је рекао да се ником неће сагињати.

“Ајмо сви као један. Сви као један. Сви, сви, сви као један”, узвикивао је Илић.

Миран Погачар је навео да неће стати у борби, неће посустати.

“Ово је први протест и биће их још, ако буде потребно”, рекао је он.

Погачар је навео да га је у току протеста звао шеф кабинета Ане Брнабић.

“Овако ствари стоје. У понедељак у Влади појављују се министар Синиша Мали и Ана Брнабић, директорка Пореске управе Драгана Марковић да седну за преговарачки сто за нама”, рекао је Погачар.

На питање Нова.рс имају ли формулисан предлог са којим би изашли на преговоре, Погачар је пре почетка протеста рекао:

“Обавезе радника на интернету треба да почну да теку од момента примене новог закона којим би се тачно дефинисале обавезе и права фриленсера”.

Како јавља репортерка Нова.рс, окупило се неколико хиљада људи, а саобраћај код Скупштине је блокиран.

Демонстранти носе транспаренте на којима пише: “Буџета им фали, нека 80% да Мали”, “Мали слушај тату, не дирај ми плату”, “Нећу шифру у лудници, хоћу шифру у АПР-у”, “Хонорарци нису криминалци”, “Наши ће фриленсери лутати иностранством”, “Продајем бубрег да платим порез”, “Економски тигар не једе своју децу”…

 “Види Гари, не може” транспарент је који носе активисти из Новог Сада, који се боре против изградње Новог Сада на води. Они су се управо придружили протесту.

На скуп је дошао и Александар Јовановић Ћута, активиста покрета Одбранимо реке Старе планине.

Радници на интернету се за своја права боре већ два и по месеца, од средине октобра, када су почела да пристижу први позиви порезника и прва решења “разрезана” на износе који достижу и 80 одсто од онога што су зарадили.

У међувремену, иако не прихватају преговоре са фриленсерима, из државе стижу сигнали да су преговори ипак – могући.

Председник Србије, тако је поручио да протести нису никакво решење и да они једино могу са државом да преговарају о томе од када треба да се плати порез, а не да ли га треба платити.

“Апеловао сам на Владу да прихвати разговоре и да покуша да разговара. А то да не платите порез – не може”, поручио је Вучић.

Фриленсери, према речима Катарине Павловић, правнице Удружења радника на интернету, предлажу доношење неке врсте лекс специјалиса – посебног закона, како би се изашло из садашњих проблема око опорезивања фриленсера, као и измену Закона о раду из кога је самозапошљавање избачено 2014. године, а како би боље дефинисао статус фриленсера.

Миран Погачар, председник Удружења радника на интернету, за Нова.рс је навео да је до сада њиховим члановима уручено око 40 пореских решења.

“Рачунамо да је око 2.000 позива уручено од Нове године до сада, а који ће ускоро, у року од месец, два – постати решења. Када је реч о принудној наплати – стигле су две опомене пред принудну наплату. Надам се да их неће бити. Ако буде принудне наплате, предузећемо, као и до сада, конкретне акције као што смо пердузели прошли пут и у року од два дана организовали протест”, рекао је Миран Погачар, најављујући данашњи протест.

Контрола Заштитника

Заштитник грађана је саопштио да је покренуо поступак контроле правилности и законитости рада Пореске управе – управо после сазнања да су фриленсери добили позив да ретроактивно пријаве и плате порез за неколико претходних година.

Заштитник грађана Зоран Пашалић навео је да су се тој институцији обраћали грађани који треба да “одједном плате велике порезе за неколико година уназад на приходе из иностранства које остварују кроз хонорарни рад у области ИТ услуга, графичког дизајна, држања часова страних језика“.

Шта тражи држава

Порезници од фриленсера траже да плате порезе на приходе из иностранства, али и доприносе за здравство и за Фонд ПИО, за протеклих пет година плус текућа дуговања. На све то зарачуната је и камата.

Многи од њих су се, као што је Нова.рс већ писала, уредно јављали пореским властима, распитивали се шта и колико треба да плате, али су редом добијали одговоре да “не постоји њихова шифра” за опорезивање или, да су им “приходи смешни” за опорезивање, као и да “треба да плате само годишњи порез ако им приход премаши одређени лимит”, што су неки уредно плаћали.

Тако је Владимир Илић, који се бави креирањем игрица – гејминг индустријом, добио решење на шест милиона динара, за приходе од осам милиона динара, остварене током четири године. Владимир је уредно питао који порез треба да плати, и уредно је платио оно што му је речено – само годишњи порез на приход грађана, у случају када му приход премаши одређени лимит. Сада му иста та Порескска управа зарачунава неплаћене порезе и доприносе и на све то – камату.

Катарина Станојевић једна је од хиљаде људи који у Србији за егзистенцију зарађују радом преко Интернета, али и од оних који су за свој рад, од 2015. до данас добили решење Пореске управе да плате порез – ретроактивно, у износу који достиже и пола онога што је претходних пет година зарађивала.

Њени приходи у 2015, како наводи, нису били виши од 300 долара на месечном нивоу, а касније – 2017, 2018. године, били су око 100 долара месечно.

Катарина је преко интернета држала часове енглеског језика.

Када се обратила Пореској управи са захтевом да плати порез, рекли су јој: “Шифру за фриленсера немамо. Дођите када будете имали веће приходе, ови су мали”.

“Људи који су састављали крај са крајем су означени као криминалци” рекла нам је Катарина.

Данашњи скуп фриленсера подржавају синдикат Независност и Самостални синдикат, удружење привредника, али и бројне организације цивилног друштва.

Нова.рс: Појачане полицијске снаге уочи протеста у Београду

Редакцији портала Нова.рс јавили су се грађани који тврде да су протеклих неколико сати у Београду приметне појачане снаге безбедности. Засад није познато због чега, а претпоставља се да је реч о протестима привредника и фриленсера, који су заказани за 15 сати у центру града.

Наиме, појачене полицијске снаге приметне су у Абердаревој улици, која се налази у близини зграде РТС-а у Таковској.

Засад није познато да ли је поменути случај повезан за протестима фриленсера и привредника, који би требало да се одрже у 15 сати испред Скупштине.

Такође, и у Косовској улици, односно иза Скупштине, тренутно се налази ред полицијских аутомобила.

Подсетимо, упоредо са овим протестом, у истом време биће одржан и скуп у Нишу у знак протеста због бахате вожње на путевима Србије. Повод протеста је недавна саобраћајна несрећа у том граду у којој су две особе настрадале, међу којима и 12-годишњи дечак, а коју је изазвао возач аудија Немања Стаменковић (19). Нишлије су у данима пре несреће пријављивале бахату вожњу возача аудија, међутим надлежни нису реаговала на пријаве.

(Н1, Нова.рс)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]