Хроника

Београд: Око две стотине грађана испред Скупштине Србије на протесту против увођења ковид пропусница; Ниш: „Ово је протест грађана који се противе ускраћивању основних људских права“

Штампа
четвртак, 21. октобар 2021.

Окупљени су око 21 часова кренули улицом Кнеза Милоша ка мосту Газела, где ће блокирати саобраћај због увођења ковид пропусница!

Полиција је направила кордон у Кнеза Милоша, не дозволивши колони да стигне до моста. Народ је кренуо другим путем ка Савској улици, али се полицијски кордон и тамо преместио.

Демонстранти сада траже алтернативне правце у намери да блокирају Бранков мост. 

Око две стотине грађана окупило се и у четвртак увече испред Скупштине Србије како би поново исказали незадовољство увођењем ковид пропусница.

Они који су говорили за Н1 кажу да се овако боре за слободу кретања, која је, како тврде ограничена увођењем ковид пропусница.

Део улице испред скупштине је затворен јер су окупљени изашли на улицу и блокирали је, од Дома синдиката до зграде главне поште.

У једном тренутку наишао је комби хитне помоћи под ротацијом. У почетку неки од окупљених нису хтели да га пропусте, због већ устаљеног манира „пресецања протеста са возилима хитне помоћи“, али је након расправе комби ипак прошао.

Јужне вести: Друго вече заредом Нишлије на протесту због ковид пропусница

Друго вече заредом Нишлије су се у знак протеста против увођења ковид пропусница окупиле на Тргу краља Милана. Вечерас су се упутили и у кратку протестну шетњу, те је и саобраћај на кратко био блокиран.

Окупљени су у знак неслагања са новим мерама прошетали од споменика до Народног позоришта, па је центар Ниша на кратко био блокиран.

Инцидената није било.

Њихов протест није, каже Нишлијка која учествује у протесту, “викенд протест” и најављује да ће трајати и да им је циљ да буде масовнији.

Подсетимо, како би изразили неслагање са увођењем ковид пропусница за које кажу да их виде као постепено укидање слободе, грађани који су незадовољни од синоћ су започели протесте у центру града.

Више од двеста грађана Ниша вечерас је на кратко блокирало саобраћај у центру града у знак протеста због увођења ковид пропусница.

Они су претходно учествовали на скупу на Тргу краља Милана, на којем су се говорници заложили за „право на избор да ли ће се вакцинисати против ковида 19, као и слободу кретања и слободу говора“.

– Ово није скуп вакцинисаних и невакцинисаних, већ људи које нико није платио да дођу и који немају политичке амбиције, а противе се ускраћивању основних људских права и томе да нас деле на тако баналан начин- рекла је Марина Лалић.

Она је казала да се грађани Србије две године држе као таоци, а да корона вирус има кампању која је „јача од Кока колине“.

Петицију „Стоп обавезној вакцинацији деце“ потписало и више од стотину лекара

– Овај вирус јесте смртоносан, ми нисмо кретени и равноземљаши, али се користи како њима одговара. Медији нам сервисирају бројеве мртвих који су лажни- умањени или увећани, како већ одговара онима који о овоме одлучују. Чекају нас још горе мере, а сада су маркирали и нашу децу, која одједном нису наша снага и будућност, већ „резервоар заразе“- рекла је она.

Лалић је казала да је петицију „Стоп обавезној вакцинацији деце“ потписало и више од стотину лекара, а да људи који су за слободу избора по питању вакцинације „имају подршку поштених и добрих лекара који немају политичке амбиције“.

– Држава је рекла да вакцинација није обавезна, па су одговорност са себе скинули и држава и произвођачи вакцина. Одговорни смо једино ми уколико кажемо да нећемо да се вакцинишемо јер не знамо шта тачно те вакцине садрже– рекла је она.

Међу окупљенима су се могле чути критике и звижуци упућени актуелној власти, председнику Србије Алексндру Вучићу, Светској здравственој организацији, члановима републичког Кризног штаба Предрагу Кону и Браниславу Тиодоровићу и координатору ковид болница у Нишу и анестезиологу Радмилу Јанковићу.

Неки од протестаната су заступали антиваксерске ставове, неки су казали да су опрезни према вакцинацији јер цепива нису довољно испитана и безбедна, а неки да су вакцинисани и да „желе да верују да је вакцина ипак добра“.

Протест је почео уобичајеном музиком Београдских синдиката и других бендова са опозиционих скупова, а сам почетак означила је косовска песма „Весели се српски роде“, пропраћена дизањем три прста окупљених. 

Србин.инфо: Народ опет блокирао центар града због најаве увођења ковид пропусница

Око хиљаду људи и вечерас је блокирало раскрсницу Кнеза Милоша и Булевара Краља Александра због најаве увођења ковид пропусница у Србији!

Друго вече узаступно, народ се окупио у центру Београда, а све више људи пристиже ка Народној скупштини. Они узвикују пароле против ковид диктатуре и режима Александра Вучића.

(Н1, Србин.инфо)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]