Početna strana > Hronika > Beograd: Bez pomirljivih tonova na kraju prve runde dijaloga vlasti i opozicije uz posredovanje Evropskog parlamenta, nastavak dijaloga sutra u 9 sati; opozicija današnje razgovore vidi kao mučne
Hronika

Beograd: Bez pomirljivih tonova na kraju prve runde dijaloga vlasti i opozicije uz posredovanje Evropskog parlamenta, nastavak dijaloga sutra u 9 sati; opozicija današnje razgovore vidi kao mučne

PDF Štampa El. pošta
sreda, 09. oktobar 2019.

Prva runda međustranačkog dijaloga uz posredovanje bivšeg poslanika Evropskog parlamenta Knuta Flekenštajna, održana je u Skupštini Srbije. Predstavnici vladajuće većine kritikovali su opoziciju da je konfuzna i da ne zna šta hoće. Dok SNS najavljuje izmene zakona koji se tiču izbornog procesa, stranke koje nisu na vlasti današnje razgovore vide kao mučne.

Kako je rečeno, drugi sastanak je zakazan za sutra u devet sati.

Dijalog je počeo oko 15 sati u zgradi Narodne skupštine u Ulici kralja Milana u Beogradu, a oko 19 sati je većina učesnika dijaloga napustila zgradu čime je prva runda razgovora završena.

Poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović najavio je po izlasku iz zgrade Skuptine, da će se u skupštinskoj proceduri naći određene izmene i dopune zakona koje se tiču izbornog procesa, prvenstveno zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, kao i da će doći do određenih promena u vezi sa biračkim spiskom i finansiranjem stranaka.

On je optužio opoziciju da nije dala ništa konkretno kao predlog, "osim široke priče da im sve smeta", a u sličnom tonu je govorio i predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma koji je ocenio da opozicija nije iznela argumente za svoje tvrdnje.

Predsednik Liberalno-demokratske stranke Čedomir Jovanović izjavio je, s druge strane, da misli da nikoga toliko ne voli da bi mu poželeo sastanak poput današnjeg.

“Iskreno da vam kažem, ja ne želim da biram između Vučića i Đilasa, Tadićem nikada nisam bio oduševljen, ali ova je zemlja ovakva kakva je najviše zbog nas političara (…) Nije valjda da zakonom mi treba da regulišemo šta je pristojnost, da ne smemo da vređamo jedni druge, da prestanemo da govorimo u parlamentu i u politici onako kako ljudi ne govore ni na ulici“, kazao je Jovanović i poručio da je predizborna vlada bila i ostala predlog LDP-a.

Predsednik Nove stranke rekao je da su razgovori bili teški, jer se govorilo o teškim temama, ali da je dobro što su se predstavnici Evropskog parlamenta uključili u dijalog u Srbiji, i da oni treba da shvate da je delimično njihova odgovornost, i do sada i od sada za ono što se dešava u Srbiji.

Ocenio je da je "ta dobra želja za stabilokratijom jednako staljinizam i da ne donosi ništa dobro ni na kratke ni na duge staze".

Poslanik Stranke demokratske akcije Sandžaka Enis Imamović kazao je da nisu preterani optimisti o konačnom pozitivnom ishodu ovih razgovora, ali da žele da razgovoraju i da dijalogu pruže šansu.

Sastanku su prisustvovali poslanici SNS Vladimir Orlić i Vladimir đukanović, iz Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević i Žarko Obradović, Jedinstvene Srbije Dragan Marković, Pokreta socijalista Đorđe Komlenski i Bojan Torbica, Socijaldemokratske partije Srbije Milorad Mijatović i Narodne seljačke stranke Marijan Rističević i poslanica Saveza vojvođanskih Mađara Elvira Kovač.

Iz opozicionih redova na sastanku su bili predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić i šef poslaničkog kluba SDS Marko Đurišić, predsednik Nove stranke Zoran Živković, poslanica Stranke moderne Srbije Tatjana Macura, predsednik Libralno demokratske partije Čedomir Jovanović, presednik Ligesocijaldemokrata Nenad Čanak, Stranke demokratske akcije Sandžaka Enis Imamović.

Od vanparlamentarnih stranaka sastanku su prisustvovali Pokreta slobodnih građana (PSG) Pavle Grbović i Petar Miletić i predsednik Srpskog partiotskog saveza (SPAS) Aleksandar Šapić.

Danas su razgovori bili na temu međustranačkog dijaloga, a tu sesiju je vodila predsednica parlamenta Maja Gojković, dok je drugu sesiju o unapređenju uslova za održavanje parlamentarnih izbora 2020. godine vodio potpredsednik parlamenta Vladimir Marinković.

Sastanak je počeo oko 15 časova u Skupštini Srbije u Ulici kralja Milana i predviđeno je bilo da sa radnom večerom traje do 21.30.

Dijalog uz posredstvo evropskih parlamentarca nastavlja se sutra.

Međustranački dijalog uz posredovanje bivšeg poslanika Evropskog parlamenta Knuta Flekenštajna, počeo je u Skupštini Srbije. Razgovorima prisustvuju predstavnici svih stranaka vladajuće koalicije, kao i opozicionih partija: LDP-a, SDP-a, PSG-a, SMS-a, SPAS-a i Nove stranke. Dijalog se održava po "Četam haus" pravilima što podrazumeva da njegovi učesnici ne komuniciraju sa medijima dok ne dođu do konkretnog rešenja.

Dijalog je počeo oko 15 sati u zgradi Narodne skupštine u Ulici kralja Milana u Beogradu. Kako javlja reporterka N1, u zgradu su ušli Knut Flekenštajn, zatim predstavnici vladajuće koalicije: delegaciju Srpske napredne stranke predvodi Vladimir Orlić, socijaliste Đorđe Milićević i Žarko Obradović.

Dijalogu prisustvuju i Marjan Rističević, Dragan Marković Palma, Vladimir Marinković, te predstavnici PUPS-a i Pokreta socijalista.

To je prva runda, od tri predviđene do kraja godine, a danas su planirane dve sesije, na kojima će šefovi poslaničkih grupa i predstavnici stranaka imati po pet minuta za obraćanje.

Izaslanici Evropskog parlamenta su Eduard Kukan i Knut Flekenštajn.

Tu su i predstavnici svih opozicionih stranaka koje su prethodno najavile učešće: Liberalno-demokratske partije, Socijaldemokratske stranke Borisa Tadića, Pokreta slobodnih građana, Srpskog patriotskog saveza Aleksandra Šapića, Stranke moderne Srbije i Nove stranke, kao i poslanik grupe "Nova Srbija - Pokret za spas Srbije" Đorđe Vukadinović.

Stranke okupljene u Savezu za Srbiju, kao što je to i ranije rečeno, ne učestvuju u razgovorima.

Reporterka N1 javlja da se u jednom trenutku ispred zgrade pojavio predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac koji je, međutim, objasnio da tuda samo slučajno prolazi i da demokrate ne učestvuju u današnjim razgovorima, ali nastavljaju borbu za fer izborne uslove.

Sastanku ne prisustvuju ni Srpska radikalna stranka i Demokratska stranka Srbije.

Uoči početka dijaloga, aktivisti inicijative Ne davimo Beograd postavili su ispred zgrade Skupštine neku vestu tepiha sačinjenog od naslovnih strana svih srpskih tabloida kako bi, kako su objasnili, ukazali na obim problema u srpskim medijima.

Pokušali su da uđu u zgradu Skupštine, ali im obezbeđenje nije dozvolilo pošto nisu na spisku.

Radomir Lazović iz Inicijative rekao je da nisu dobili poziv za razgovor sa predstavnicima vlasti i Evropskog parlamenta.

U razgovorima u Skupštini učestvuju i predstavnici Crte, CeSID-a, Fondacije za otvoreno društvo, ali i šef kabineta predsednice Vlade Miloš Popović koji je inače clan Vladine radne grupe za unapređenje izbornih uslova.

Razgovori se vode u pet sesija, o pet ključnih tema: izborni uslovi, nadzorna tela, mediji, birački spisak i finansiranje kampanje. Planirano je da traju do kasno večeras, a biće nastavljeni i sutra.

U Skupštini predstavnici vlasti, opozicije i EU uoči početka dijaloga o izbornim uslovima

Uoči početka međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima uz posredovanje Evropskog parlamenta, u Skupštinu Srbije su oko 15 časova došli predstavnici više stranaka vladajuće koalicije i opozicije kao i bivši poslanik EP Knut Flekenštajn i šef Delegacije EU u Beogradu Sem Fabrici.

 (N1, Beta)