Хроника

Биоетичари: Захтевамо да се Александар Вучић јавно извини Војину Ракићу због клевета

Штампа
понедељак, 23. новембар 2020.

Најпознатији светски научници из сфере биоетике јавно су стали у одбрану Војина Ракића, шефа Унескове катедре за биоетику, од напада Александра Вучића и прорежимских медија на њега и његов рад.

У саопштењу се наводи да је након Ракићеве критике власти и председника Србије због злоупотребе антипандемијских мера зарад учвршћивања власти, он био клеветан у ТВ програмима и у прорежимским медијима: „Ова кампања укључује неистините оптужбе за наводно лажно представљање његове професионалне улоге у Међународној мрежи катедри за биоетику Унескоаа (Хаифа), представљање његовог академског рада у лажном светлу, као и навалу клевета на његову личност и његову породицу, са отвореним лажима о његовом приватном животу и приватном животу његове малолетне деце“, каже се у саопштењу.

И поред демантија који су стигли од Унескове катедре за биоетику (Хаифа), кампања се додатно интензивирала, а председник Србије недавно је лично клеветао Ракића током једног интервјуа: „Нечувено је да се један уважени биоетичар, политиколог и академик попут професора Ракића суочава с тако интензивним прогоном само због изражавања политичких неслагања с онима на власти. Скрећемо пажњу на ову злоупотребу од стране власти у Србији и њених државних медија и захтевамо да се злоупотреба заустави и да се председник Србије јавно извини – коригује“.

Отворено писмо потписали су између осталих водећи стручњаци у области биоетике Џулијан Савулеску, шеф катедре за биоетику Универзитета у Оксфорду и Питер Сингер с Универзитета Принстон.

Под насловом „Озбиљна ситуација у Србији“, писмо је објављено на сајту најутицајнијег научног часописа за биоетику у свету и упућено је генералном секретару УН-а, генералном директору Унескоа, председнику Европске комисије и председнику Европског парламента.

(Фонет, Н1) 

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]