Početna strana > Hronika > Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal posle saslušanja predložilo pritvor do 30 dana za Dijanu Hrkalović
Hronika

Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal posle saslušanja predložilo pritvor do 30 dana za Dijanu Hrkalović

PDF Štampa El. pošta
petak, 15. oktobar 2021.

Protiv bivše državne sekretarke MUP Dijana Hrkalović biće podneta krivična prijava zbog navodnog uklanjanja dokaza u slučaju ubistva na šinama, a posle saslušanja predložen je pritvor do 30 dana, javio je večeras BIRN.

Hrkalović je danas privedena, a večeras saslušana u Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal.

Reč je o ubistvu Vlastimira Miloševića na tramvajskim šinama u Ulici 27. marta u centru Beograda, 30. januara 2017. godine, za koje je bio osumnjičen, a potom oslobođen Veljko Belivuk zvani Velja Nevolja.

Nakon zajedničkog rada Sektora unutrašnje kontrole MUP-a i Tužilaštva za organizovani kriminal, podneta je krivična prijava protiv Dijane Hrkalović za krivčno delo trgovina uticajem i Dejana Milenkovića, nekadašnjeg načelenka Službe za specijalne istražne metode, zbog zloupotrebe službenog položaja, javlja BIRN na Tviteru.

Milenković je, kako se dodaje, iskaz dao u MUP-u, a Hrkalović u Tužilaštvu za organizovani kriminal, nakon čega je u odnosu na nju podnet predlog za određivanje pritvora.

Hrkalović je početkom marta odbila poligrafsko ispitivanje, ali je četiri sata ispitivana u svojstvu građanina u Službi za borbu protiv organizovanog kriminala, povodom navodne povezanosti sa Darkom Elezom i Veljkom Belivukom.

Ona je bila ispitivana i 21. januara u vezi sa aferom sa nezakonitim prisluškivanjem predsednika Srbije Aleksandra Vučića, članova njegove porodice i još nekoliko visokih funkcionera, i tada je takođe odbila poligrafsko ispitivanje.

Televizija Nova.rs javlja večeras da je Hrkalović prvo saslušana u Sektoru za unutrašnju kontrolu MUP-a, a tokom večeri je u pratnji policije sprovedena u zgradu Specijlanog tužilaštva u Beogradu u Ustaničkoj ulici, gde je u toku saslušanje pred zamenikom tužioca za organizovani kriminal.

Bivša državna sekretarka MUP-a pozvana je danas u 15 sati da se javi u Sektor unutrašnje kontrole, a dva sata kasnije ona se odazvala i to u pratnji svojih advokata, prenosi Nova.rs.

„Moja branjenica Dijana Hrkalović pozvana je danas u 15 sati u SUK. Oko 17 sati, došli smo zajedno u tu službu i nedugo potom ona je uhapšena. U SUK se u tom trenutku nalazio i Dejan Kovačević (bivši načelnik Uprave kriminalističke policije), dok je rešenje o hapšenju uručio policijski službenik I. P. Odatle se Hrkalović uputila u stan gde je izvršen pretres koji je okončan u 19:20“, izjavio je za Nova.rs advokat Nenad Tasić.

Provladini mediji prenose da je Hrkalović privedena zbog sumnje da je uklanjala dokaze posle ubistva Vlastimira Miloševića na tramvajskim šinama, u Ulici kraljice Marije u Beogradu, početkom 2017. godine.“

Podsetimo, zbog sumnje da je ubio Miloševića tada je priveden Veljko Belivuk zvani Velja Nevolja, ali ga je Viši sud u maju 2018. godine oslobodio optužbi.

Belivuk se danas tereti da je vođa kriminalne grupe koja se tereti za različita krivična dela među kojima su teška ubistva, otmice, dilovanje droge i nedozvoljeno nošenje i promet oružja.

Podsetimo, Hrkalović je poslednjih dana opet bila u žiži javnosti, nakon što je navodno odbila da se podvrgne poligrafskom testiranju u vezi sa aferom prisluškivanja predsednika republike Aleksandra Vučića.

Istovremeno, danas je Krivično vanpretresno veće Višeg suda u Beogradu potvrdilo optužnice Tužilaštva za organizovani kriminal protiv Veljka Belivuka i ostalih okrivljenih zbog više ubistava, otmice, trgovinu drogom.

Kako je saopštio Viši sud, KV veće smatra da dokazi i podaci prikupljeni u dosadašnjem toku postupka, po svom kvalitetu i značaju, pružaju dovoljan osnov za izvođenje zaključka o postojanju opravdane sumnje da su okrivljeni izvršili krivična dela koja im se stavljaju na teret.

Belivuk i ostali uhapšeni su početkom februara ove godine, dok je optužnica podignuta krajem jula.

(Danas, Nova.rs, BIRN)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će na referendumu 16. januara biti usvojene izmene Ustava?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner