Хроника

Специјално тужилаштво за организовани криминал после саслушања предложило притвор до 30 дана за Дијану Хркаловић

Штампа
петак, 15. октобар 2021.

Против бивше државне секретарке МУП Дијана Хркаловић биће поднета кривична пријава због наводног уклањања доказа у случају убиства на шинама, а после саслушања предложен је притвор до 30 дана, јавио је вечерас БИРН.

Хркаловић је данас приведена, а вечерас саслушана у Специјалном тужилаштву за организовани криминал.

Реч је о убиству Властимира Милошевића на трамвајским шинама у Улици 27. марта у центру Београда, 30. јануара 2017. године, за које је био осумњичен, а потом ослобођен Вељко Беливук звани Веља Невоља.

Након заједничког рада Сектора унутрашње контроле МУП-а и Тужилаштва за организовани криминал, поднета је кривична пријава против Дијане Хркаловић за кривчно дело трговина утицајем и Дејана Миленковића, некадашњег начеленка Службе за специјалне истражне методе, због злоупотребе службеног положаја, јавља БИРН на Твитеру.

Миленковић је, како се додаје, исказ дао у МУП-у, а Хркаловић у Тужилаштву за организовани криминал, након чега је у односу на њу поднет предлог за одређивање притвора.

Хркаловић је почетком марта одбила полиграфско испитивање, али је четири сата испитивана у својству грађанина у Служби за борбу против организованог криминала, поводом наводне повезаности са Дарком Елезом и Вељком Беливуком.

Она је била испитивана и 21. јануара у вези са афером са незаконитим прислушкивањем председника Србије Александра Вучића, чланова његове породице и још неколико високих функционера, и тада је такође одбила полиграфско испитивање.

Телевизија Нова.рс јавља вечерас да је Хркаловић прво саслушана у Сектору за унутрашњу контролу МУП-а, а током вечери је у пратњи полиције спроведена у зграду Специјланог тужилаштва у Београду у Устаничкој улици, где је у току саслушање пред замеником тужиоца за организовани криминал.

Бивша државна секретарка МУП-а позвана је данас у 15 сати да се јави у Сектор унутрашње контроле, а два сата касније она се одазвала и то у пратњи својих адвоката, преноси Нова.рс.

„Моја брањеница Дијана Хркаловић позвана је данас у 15 сати у СУК. Око 17 сати, дошли смо заједно у ту службу и недуго потом она је ухапшена. У СУК се у том тренутку налазио и Дејан Ковачевић (бивши начелник Управе криминалистичке полиције), док је решење о хапшењу уручио полицијски службеник И. П. Одатле се Хркаловић упутила у стан где је извршен претрес који је окончан у 19:20“, изјавио је за Нова.рс адвокат Ненад Тасић.

Провладини медији преносе да је Хркаловић приведена због сумње да је уклањала доказе после убиства Властимира Милошевића на трамвајским шинама, у Улици краљице Марије у Београду, почетком 2017. године.“

Подсетимо, због сумње да је убио Милошевића тада је приведен Вељко Беливук звани Веља Невоља, али га је Виши суд у мају 2018. године ослободио оптужби.

Беливук се данас терети да је вођа криминалне групе која се терети за различита кривична дела међу којима су тешка убиства, отмице, диловање дроге и недозвољено ношење и промет оружја.

Подсетимо, Хркаловић је последњих дана опет била у жижи јавности, након што је наводно одбила да се подвргне полиграфском тестирању у вези са афером прислушкивања председника републике Александра Вучића.

Истовремено, данас је Кривично ванпретресно веће Вишег суда у Београду потврдило оптужнице Тужилаштва за организовани криминал против Вељка Беливука и осталих окривљених због више убистава, отмице, трговину дрогом.

Како је саопштио Виши суд, КВ веће сматра да докази и подаци прикупљени у досадашњем току поступка, по свом квалитету и значају, пружају довољан основ за извођење закључка о постојању оправдане сумње да су окривљени извршили кривична дела која им се стављају на терет.

Беливук и остали ухапшени су почетком фебруара ове године, док је оптужница подигнута крајем јула.

(Данас, Нова.рс, БИРН)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]