Хроника

Благи знаци опоравка немачке и француске привреде

Штампа
четвртак, 13. август 2009.

Економски показатељи објављени у четвртак за Француску и Немачку, две највеће европске привреде, указују да ове две земље можда излазе из рецесије после године у којој су забележиле негативан привредни раст.

Стопа привредног раста, према новим подацима, у обе земље је износила 0,3 посто у другом кварталу ове године, у поређењу са истим периодом 2008.

Економисти прогнозирају да је могућ и даљи пад стопе раста у обе земље.

Француски министар финансија Кристин Лагард је прекинула годишњи одмор и позвала једну радио станицу да би објавила нове статистичке податке о расту домаће привреде пре него што су објављени званично.

Аналитичари кажу да је улазак у зону позитивног раста био неочекиван и у Француској и у Немачкој после годину дана сталног опадања.

Подаци за свих шеснаест земаља евро зоне (у којима је евро званична валута) економски показатељи су у другом кварталу ове године наставили пад, иако по знатно мањој стопи него до тада.

Иако најновији статистички подаци делују охрабрујуће, међу економистима још влада забринутост јер није извесно колико је овај наговештај економског опоравка јак и поуздан.

У прилог таквом ставу иду и подаци о незапослености, која ће највероватније у европским землајма наставити раст и ове године.

Уз то, банкарски систем је још нестабилан а велике суме новца који су владе европских земаља потрошиле на економске подстицаје мораће да буду смањене и затим укинуте кад тад.

(BBC)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]