Početna strana > Hronika > Blic: Vikiliks: Boris Tadić ukazao SAD na problem kriminala u Crnoj Gori
Hronika

Blic: Vikiliks: Boris Tadić ukazao SAD na problem kriminala u Crnoj Gori

PDF Štampa El. pošta
subota, 11. decembar 2010.

PODGORICA - Predsednik Srbije Boris Tadić i njegovi savetnici su američkoj ambasadorki u Beogradu Meri Vorlik početkom godine ukazali na "ogroman problem" organizovanog kriminala s kojim se suočava Crna Gora i tražili od SAD-a pomoć u tom smislu, objavio je sajt Vikiliks.

Podgorička štampa prenela je danas navode iz američkih diplomatskih depeša o sastanku ambasadorke SAD-a sa državnim vrhom Srbije, neposredno nakon njenog stupanja na dužnost u Beogradu, u januaru ove godine.

Prema tim depešama predsednik Tadić je na sastanku s Vorlik, posle predaje akreditiva 28. januara ove godine, "prokomentarisao ogroman problem organizovanog kriminala s kojim se suočava Crna Gora i "tražio podršku SAD-a".

Tadić je u razgovoru sa ambasadorkom SAD-a "podvukao privrženost Srbije saradnji sa SAD na otklanjanju niza pretnji, uključujući i organizovani kriminal, korupciju, terorizam i narkotike", zatražio je saradnju sa tom zemljom "na brojnim poljima, ukazujući na uspeh nekoliko zajedničkih operacija protiv (dilera) narkotika".

"Tadić je ustvrdio da je preduzimanje tako osetljivih operacija politički riskantno, a da bi Srbija nastavila da radi pravu stvar. Srbija se, međutim zauzvrat nada podjednako snažnom bilateralnom angažovanju u drugim područjima i očekuje podršku u ovim naporima s drugim zemljama u regionu", navela je u izveštaju prosleđenom Vašingtonu američka ambasadorka u Beogradu.

Mediji prenose i izveštaj ambasadorke SAD-a sa sastanka sa Tadićevom savetnikom za spoljnu politiku Jovanom Ratkovićem od 3. februara ove godine, u kojem se takođe pominje Crna Gora.

Ratković je tada prokomentarisao da su odnosi Srbije i Crne Gore "na najnižem nivou u istoriji". Objasnio je da je crnogorska vlast "morala da se distancira od Beograda kako bi pobedila na referendumu o nezavisnosti" i da je "sada, kada više ne postoje pitanja koja ih razdvajaju, lopta kod Podgorice".

"Ostaje da se vidi da li će Crna Gora Srbiju smatrati strateškim partnerom ili strašilom", prokomentarisao je Ratković i ocenio da će "važan kriterijum biti to kako se Crna Gora nosi sa organizovanim kriminalom".

(Beta)