Početna strana > Hronika > Bojko Borisov: Bugarska je spremna da razgovara sa Severnom Makedonijom o rešavanju spornih pitanja
Hronika

Bojko Borisov: Bugarska je spremna da razgovara sa Severnom Makedonijom o rešavanju spornih pitanja

PDF Štampa El. pošta
sreda, 18. novembar 2020.

Premijer Bojko Borisov je izjavio da je Bugarska spremna da nastavi razgovore sa Severnom Makedonijom o rešavanju spornih pitanja, pošto je Sofija u EU sprečila usvajanje pregovaračkog okvira za Skoplje.

"Da, spremni smo da produžimo razgovore. Naša pozicija nije pozicija tvrdoglavosti ili pozicija da zaustavimo naše prijatelje", rekao je on, ističući da je potrebno da susedna zemlja ispuni obaveze iz Dogovora o dobrususedstvu i prijateljstvu.

Kako je prenela bugarska agencija Bgnes, Borisov je istakao da je održano više desetina sastanaka, uključujući vicepremijerke Ekaterine Zaharove i Krasimora Karakačanova "u potrazi za kompromisom, kako Bugarska ne bi bila ta koja će kazati 'Ne' za početak pregovora sada".

Bili smo izuzetno dobronamerni, izuzetno zabrinuti i u razgovorima s njima smo veoma pažljivo rekli dokle mogu da idu naši kompromisi. Čak smo i formirali takozvanu Istorijsku komisiju. Nažalost, naši prijatelji u Skoplju nisu pokazali nikavu angažovanost u toj sferi

"Bili smo izuzetno dobronamerni, izuzetno zabrinuti i u razgovorima s njima smo veoma pažljivo rekli dokle mogu da idu naši kompromisi. Čak smo i formirali takozvanu Istorijsku komisiju. Nažalost, naši prijatelji u Skoplju nisu pokazali nikavu angažovanost u toj sferi. Mislili su da bi pritiskom i lobiranjem mogli da nateraju Bugarsku da promeni stav", rekao je bugarski premijer.

Borisov je podsetio da je Bugarska podržala prijem Severne Makdonije u NATO i istakao da ona najviše želi da njeni susedi iz Severne Makedonije i prijatelji s celog Zapadnog Balkana uđu u EU.

(Beta, N1) 

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner