Хроника

Бојко Борисов: Бугарска је спремна да разговара са Северном Македонијом о решавању спорних питања

Штампа
среда, 18. новембар 2020.

Премијер Бојко Борисов је изјавио да је Бугарска спремна да настави разговоре са Северном Македонијом о решавању спорних питања, пошто је Софија у ЕУ спречила усвајање преговарачког оквира за Скопље.

"Да, спремни смо да продужимо разговоре. Наша позиција није позиција тврдоглавости или позиција да зауставимо наше пријатеље", рекао је он, истичући да је потребно да суседна земља испуни обавезе из Договора о добрусуседству и пријатељству.

Како је пренела бугарска агенција Бгнес, Борисов је истакао да је одржано више десетина састанака, укључујући вицепремијерке Екатерине Захарове и Красимора Каракачанова "у потрази за компромисом, како Бугарска не би била та која ће казати 'Не' за почетак преговора сада".

Били смо изузетно добронамерни, изузетно забринути и у разговорима с њима смо веома пажљиво рекли докле могу да иду наши компромиси. Чак смо и формирали такозвану Историјску комисију. Нажалост, наши пријатељи у Скопљу нису показали никаву ангажованост у тој сфери

"Били смо изузетно добронамерни, изузетно забринути и у разговорима с њима смо веома пажљиво рекли докле могу да иду наши компромиси. Чак смо и формирали такозвану Историјску комисију. Нажалост, наши пријатељи у Скопљу нису показали никаву ангажованост у тој сфери. Мислили су да би притиском и лобирањем могли да натерају Бугарску да промени став", рекао је бугарски премијер.

Борисов је подсетио да је Бугарска подржала пријем Северне Макдоније у НАТО и истакао да она највише жели да њени суседи из Северне Македоније и пријатељи с целог Западног Балкана уђу у ЕУ.

(Бета, Н1) 

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]