Početna strana > Hronika > Bojko Borisov: Privremeni moratorijum na „Južni tok” kroz Bugarsku?
Hronika

Bojko Borisov: Privremeni moratorijum na „Južni tok” kroz Bugarsku?

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 13. jul 2009.

MOSKVA – Novi predsednik bugarske vlade Bojko Borisov, koji bi ove nedeljetrebalo da stane na čelo vlade, zahtevao je zamrzavanje svih velikih energetskih projekata sa Rusijom, među kojima su izgradnja gasovoda „Južni tok” i atomske centrale „Belene”, objavio je ruski poslovni dnevnik „Vedomosti”.

Predstavnici njegove stranke Građana za evropski razvoj Bugarske (GERB), koja je pobedila na nedavnim parlamentarnim izborima, izjavili su, po pisanju ruskog lista, da će sve sporazume za „Južni tok” proveriti finansijski konsultanti budućeg premijera.

Prvi korak Borisova je zahtev da se uvede privremeni moratorijum, navodi se u pismu koje je uputio bugarskom ministru ekonomije Petru Dimitrovu, čiji je tekst objavljen na sajtu stranke GERB.

Rukovodstvo partije dobija „uznemiravajuće signale” o poslovanju državnih kompanija koje ignorišu svetsku krizu i nacionalne interese zemlje, navodi se u pismu i ukazuje da zbog toga ministarstvo ekonomije mora da obustavi sklapanje novih lizing i kreditnih ugovorai da zamrzne sve pregovore o međunarodnim projektima kao što je atomska centrala „Belene” i „Južni tok”.

Gasovod „Nabuko” (čija maršruta vodi od kaspijske regije zaobilazeći Rusiju) u tom pismu se ne spominje, uprkos tome što Bugarska mora danas da potpiše sporazum o učešću u tom projektu, navodi ruski dnevnik.

Međuvladin sporazum sa Bugarskom za projekat „Južni tok” potpisan je u januaru prošle godine, a u maju ove godine sklopljen je sporazum o saradnji „Gasproma” i državnog holdinga „Bulgarijan enerdži” (BEH).

Kompanije su dogovorile osnivanje zajedničkog preduzeća na paritetnim principima, koje bi pripremilo studiju o izvodljivosti izgradnje bugarske deonice gasovoda do sredine idućegodine, poslečega bi bila doneta odluka o projektovanju, izgradnji i eksploataciji cevovoda.

Sporazum o realizaciji projekta izgradnje dva bloka atomske centrale „Belene” je potpisan sa ruskom kompanijom „Atomstrojeksport” 2006, a početkom prošle godine i ugovor o izgradnji vredan 3,997 milijardi evra.

Iste godine Bugarska je zatražila od Rusije kredit, a ruski premijer Vladimir Putin je rekao da je spreman da obezbedi do 3,8 mililiijardi dolara evra.

Pregovori po tom pitanju nisu završeni, a ruska kompanija „Inter RAO” je izrazila želju da investira u projekat.

Predstavnici „Gasproma” i „Inter RAO” nisu komentarisali inicijativu budućeg bugarskog premijera, dok predstavnik „Atomstrojeksporta” ne očekuje ozbiljnije posledice od privremenog moratorijuma, jer izgradnja centrale „Belene” za Bugarsku predstavlja prioritetan projekat.

Ruski analitičari ukazuju da Bugarska ne može da odustane ni od „Južnog toka”, ali će „Gasprom” izgubiti vreme za ponovne dogovore sa novom vladom u Sofiji.

Puštanje gasovoda „Južni tok”, kapaciteta do 63 milijardi kubnih metara, planirano je za 2015. godinu.

Za početakizgradnje „Južnog toka” nedostaje najmanje jedan međudržavni sporazum, sa Austrijom ili Slovenijom.

Sa Slovenijom, recimo, još nisu usaglašena tri značajna pitanja: podela udela u budućem zajedničckom preduzeću, poreske obaveze za tu firmu i njeno sedište.

Izgradnja atomske centrale „Belene” je počela još 1984, ali je posle raspada ŠSR-a konzervirana, i obnovljena 2005.

Projektovani kapaciteti nuklearke su dva gigavata, a planirano je njeno puštanje u rad 2013 ili 2014.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner