Početna strana > Hronika > Boris DŽonson u obraćanju naciji zbog pogoršanja zdravstvene situacije: Najbolje oružje protiv koronavirusa je u pojedincu - zdrav razum i zajednička odlučnost
Hronika

Boris DŽonson u obraćanju naciji zbog pogoršanja zdravstvene situacije: Najbolje oružje protiv koronavirusa je u pojedincu - zdrav razum i zajednička odlučnost

PDF Štampa El. pošta
sreda, 23. septembar 2020.

Britanski premijer Boris DŽonson obratio se naciji zbog pogoršanja zdravstvene situacije prouzrokovane koronavirusom. On je danas tokom obraćanja u parlamentu rekao da se Britanija nalazi na opasnoj prekretnici i da se mora brzo da se deluje, te napomenuo da će nove mere potrajati možda i šest meseci. Naglasio je da će vojska učestovati u suzbijanju pandemije, ali da pobedu protiv korone može da donese samo pojedinac.

Premijer DŽonson započeo je obraćanje naciji gde je rekao da je ovo najveća kriza sa kojom se on suočio u svom životu, te da su nove mere neophodne.

“Siguran sam da je ovo borba u kojoj će čovečanstvo pobediti. Pandemija vas tera da donosite brojne izbore, ali nijedan od njih nije lak”, rekao je na početku DŽonson i dodao da je duh zajedništa držao virus na distanci od Britanije.

Napominje da je u poslednje vreme bilo previše kršenja epidemioloških mera i da je virus zbog toga krenuo da se eksponencijalno širi.

“Najbolje oružje protiv ovog virusa je oružje koje ima svaki pojedinac, a to su zdrav razum i zajednička odlučnost”, jasan je DŽonson.

Premijer je dodao da nije rešenje da se stariji zaključaju u svoje domove, a da se virus slobodno kreće među populacijom. Napomenuo je još jednom da će vojska učestvovati u suzbijanju epidemije.

“Oni koji budu kršili pravila mogu da budu kažnjeni sa 10 000 funti, a nadgledanje mera sprovodiće pored policije i vojska”, nastavio je DŽonson.

DŽonson je rekao da nerado suzbija građanske slobode ali da je to u ovom trenutku potrebno.

“Ne smemo dozvoliti da virus izmakne kontroli”, dodao je DŽonson i napomenuo da je sistem zdravstvene zaštite pripremljen bolje nego u martu.

“Lekari su trenutno sa pravom zabrinuti, ali će stvari izgledati daleko bolje na proleće”, rekao je DŽonson i dodao da je vakcina “nada i san”.

Premijer je rekao da nikada u istoriji Velike Britanije kolektivna sudbina nije u potpunosti zavisila od ponašanja celokupne nacije, kao što je sada slučaj.

“Biće sjajnih dana, ali sada pozivam na disciplinu, odlučnost i zajedništvo koje će nam pomoći prevaziđemo krizu”, zaključio je DŽonson.

Podsećamo, DŽonson je danas u parlamentu najavio nova ograničenja koja uključuju zabranu timskih sportova u zatvorenom, poput malog fudbala, i rekao da su planovi za delimični povratak ljubitelja sporta na stadione od 1. oktobra „pauzirani”.

Proslave venčanja biće ograničene za samo 15 gostiju, što je polovina od prethodno dozvoljenog, dok će sahrane moći da se održe sa maksimum 30 ljudi.

Maske će postati obavezne za maloprodajno i ugostiteljsko osoblje, kao i za putnike u taksijima, na izričit zahtev gradonačelnika Londona Sadika Kana, koji je razgovarao sa DŽonsonom u utorak ujutru.

“Važno je da sada uspemo da delujemo zajedno, da ne rizikujemo zdravlje drugih, i da ne ugrožavamo sopstvenu budućnost drastičnijom akcijom na koju ćemo neizbežno biti primorani”, rekao je DŽonson.

(Nova.rs)