Početna strana > Hronika > Boris Tadić i Mahmud Abas: Mora se poštovati međunarodno pravo
Hronika

Boris Tadić i Mahmud Abas: Mora se poštovati međunarodno pravo

PDF Štampa El. pošta
utorak, 07. jul 2009.

BEOGRAD – Predsednici Srbije i Palestine Boris Tadić i Mahmud Abas saglasili su se danas da zamrznuti konflikti ne mogu da se rešavaju nametnutim rešenjima, i da se problemi budućeg statusa Kosova i izraelsko-palestinskih odnosa trajno mogu rešiti samo uz poštovanje međunarodnog prava.

„Ne možemo da namećemo rešenja. Nametnuta rešenja nisu prihvatljiva. Zato strane u sukobu moraju da sednu za sto i da pregovaraju. To sam čuo i od predsednika Tadića u vezi sa problemima koje Srbija ima”, izjavio je posle razgovora palestinski predsednik Mahmud Abas.

On je izrazio očekivanje da će Srbija nastaviti da podržava proces konstituisanja Palestine kao nezavisne države koja će biti u dobrosusedskim odnosima sa Izraelom.

„Palestinci i Srbi su oduvek imali odlične istorijske odnose. Mi želimo da sve naše probleme rešimo zajednički. Radimo na rešavanju naših problema na osnovu međunarodnog prava i na miran način. Težimo miru kroz pregovore poštujući standarde i principe međunarodnog prava”, poručio je Abas.

Tadić je nakon razgovora ocenio da se do trajne stabilizacije odnosa na Bliskom Istoku može doći samo kroz pregovore i sporazumom svih zainteresovanih strana, što se odnosi i na problem statusa Kosova i Metohije.

„Kosovo nije versko, već isključivo političko pitanje koje se sada razmatra pred Međunarodnim sudom pravde”, istakao je Tadić, i zahvalio palestinskom predsedniku na podršci koju pruža teritorijalnom integritetu Srbije.

Prema njegovim rečima, i palestinska i srpska strana svoje stavove zasnivaju na poštovanju rezolucija UN i međunarodnog prava.

„Rešavanje palestinskog pitanja ključno je za stabilnost Bliskog Istoka. Reč je o najozbiljnijem problemu koji opterećuje region i utiče na mir i stabilnosti u svetu”, rekao je Tadić.

Dvojica predsednika razgovarala su o mogućnostima jačanja bilateralnih odnosa, uključujući ekonosku, naučnu i bezbednosnu saradnju.

Tadić je najavio da će Srbija, uprkos teškoj ekonomskoj situaciji, razmotriti mogućnost da odobri izvestan broj stipendija za studente iz Palestine.

Predsednik Abas je izrazio očekivanje da će jubilej pedesetogodišnjice osnivanja Pokreta nesvrstanih zemalja, koji se navršava 2011. godine, biti proslavljen upravo u Srbiji, kao naslednici države osnivača tog pokreta.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner