Početna strana > Hronika > Boris Tadić: Ne ohrabrivati nova priznavanja nezavisnosti Kosova
Hronika

Boris Tadić: Ne ohrabrivati nova priznavanja nezavisnosti Kosova

PDF Štampa El. pošta
petak, 17. jul 2009.

Šarm el Šeik - Predsednik Srbije Boris Tadić poručio je juče u govoru na samitu Pokreta nesvrstanih u egipatskom letovalištu Šarm el Šeik da se proces donošenja savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova ne sme politički ometati.

„Sudskom postupku se mora dozvoliti da se okonča bez političkog uplitanja. Niko ne bi trebalo da prejudicira mišljenje suda, niti da se meša u njegov rad“, upozorio je Tadić. On je ukazao na činjenicu da deklaracija 15. sastanka šefova država nesvrstanih zemalja u kojoj se insistira na punom poštovanju međunarodnog prava i podvlači značajna uloga Međunarodnog suda pravde u tom procesu korespondira sa odlukom Srbije da na unilateralno proglašenje nezavisnosti Kosova reaguje miroljubivim i diplomatskim sredstvima.

Tadić je podsetio da je upravo zahvaljujući podršci velikog broja država članica Pokreta nesvrstanih Generalna skupština UN zatražila od Međunarodnog suda pravde savetodavno mišljenje o legalnosti samoproglašene nezavisnosti Kosova.

„Veoma sam zahvalan zbog toga što ogromna većina članica Pokreta nesvrstanih nije priznala etnički motivisan pokušaj kosovskih vlasti da otcepe deo moje zemlje“, istakao je Tadić. Predsednik Srbije je zvanično predložio da pedeseta godišnjica Pokreta nesvrstanih bude obeležena u Beogradu, kao nekadašnjoj prestonici države saosnivača pokreta i gradu u kojem je pre pola veka održan prvi samit te međunarodne asocijacije.

„Organizovanje obeležavanja pedesetogodošnjice Pokreta nesvrstanih u Beogradu bilo bi najprikladniji način da se oda počast vizionarstvu njegovih osnivača, i svemu što je do sada učinjeno. Pola veka kasnije, predlažemo da pokret svoj jubilej obeleži u Beogradu, odakle će moći da sa ponosom i odlučnošću pogleda u budućnost“, rekao je Tadić .

Predsednik Tadić je podsetio da je Srbija najveći sukcesor Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, jedne od zemalja osnivača Pokreta nesvrstanih, i poručio da će vlasti u Beogradu nastaviti da poštuju tu činjenicu i da će u decenijama koje dolaze snažiti veze sa nesvrstanima.

Prema njegovim rečima, globalne podele iz vremena „hladnog rata“ su uglavnom nestale, ali Beograd je ostao spona između zapada i istoka, kao i severa i juga.

„Srbija, uprkos činjenici da teži članstvu u EU, nastavlja da podržava ciljeve Pokreta nesvrstanih koji treba da dovedu do stvaranja pravednijeg sveta. Mi, takođe, aktivno podržavamo opredeljenost Pokreta nesvrstanih za demokratizaciju međunarodnih odnosa i poštovanje univerzalnih ljudskih prava“, istakao je Tadić.

Srbija u Pokretu nesvrstanih ima status posmatrača, a predsednik Tadić je, kao šef srpske delegacije, na marginama samita imao niz bilateralnih susreta.

Teme juče završenog samita, na kojem je Egipat preuzeo predsedavanje od Kube, i koji je okupio najviše zvaničnike više od sto zemalja, bile su međunarodna solidarnost za mir i razvoj i trenutna globalna ekonomska i finansijska kriza.

Na samitu su usvojena dva glavna dokumenta – Konačni dokument o zajedničkom stavu Pokreta nesvrstanih zemalja o mnogim pitanjima sa dnevnog reda samita i Deklaracija iz Šarm el Šeika o razvoju samog pokreta.

Učesnici samita istakli su da je svetu potreban novi finansijski sistem, koji bi bio pravedniji u odnosu na države u razvoju, najviše pogođene krizom koju su izazvale bogate zemalje.

„Zalažemo se za novi međunarodni politički, ekonomski i trgovinski poredak, koji bi bio pravedniji i više izbalansiran i koji bi sprečio diskriminaciju i duple standarde, omogućio postizanje interesa svih, uzimao u obzir zabrinutost zemalja u razvoju i ustanovio demokratsko postupanje između bogatih i siromašnih država“, rekao je egipatski predsednik Hosni Mubarak.

(Danas)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner