Početna strana > Hronika > Boris Tadić pozvao kineske kompanije da ulažu u Srbiju
Hronika

Boris Tadić pozvao kineske kompanije da ulažu u Srbiju

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 20. avgust 2009.

Dobri bilateralni odnosi Srbije i Kine biće ovoga puta potvrđeni potpisivanjem Sporazuma o strateškoj saradnji, izjavio je u Pekingu predsednik Boris Tadić.

On je naglasio da su ovo istorijski trenuci za Srbiju, sada kada Kina postaje njen ključni strateški partner na azijskom kontinentu. Tadić je, na početku višednevne zvanične posete Kini, govoreći na Trgovinsko-investicionom forumu, istakao da bi mnoge zemlje u svetu danas rado menjale mesto sa Srbijom i potpisale sa Kinom sporazum ovakvog značaja.

"Zadovoljan sam što imamo priliku da to učinimo, u trenutku kada se svetska geopolitiška situacija menja i redefiniše", rekao je Tadić, koji je naglasio da strateško partnerstvo Srbije i Kine proističe iz dugogodišnjeg prijateljstva dve zemlje.

Prema rečima Tadića, ono je bazirano i na principijelnom stavu Srbije o "jednoj Kini" i na podršci koju Kina daje naporima Srbije da, mirnim putem i poštujući međunarodno pravo, brani vlastiti integritet na Kosovu i Metohiji.

"Želim da naglasim da je Srbija u proteklim godinama imala tri stuba spoljne politike, Brisel, Vašington i Moskvu. Sada mogu sa izrazitim zadovoljstvom da potvrdim da je Srbija dobila i svoj četvrti oslonac - Peking", poručio je Tadić.

Ocenjujući da će Kina u narednim godinama preuzeti jednu od dominantnih uloga u svetskoj ekonomiji i međunarodnoj politici, Tadić je rekao da dve zemlje nemaju nijedno otvoreno pitanje.

"Zahvalni smo na principijelnoj podršci NR Kine naporima da očuvamo naš teritorijalni integritet i veoma cenimo što je Kina podnela svoje mišljenje Međunarodnom sudu pravde u Hagu oko ocene legalnosti jednostrano proglašene
nezavisnosti Kosova", naglasio je Tadić i potvrdio da Srbija podržava politiku "jedne Kine" i da takav njen pristup neće biti promenjen.

Osim političkih odnosa koji su na najvišem nivou, napomenuo je Tadić, "Srbija želi da ekonomske odnose sa prijateljskom Kinom umnogome poboljša i veoma je zainteresovana za jačanje i unapređenje privrednih veza". Što se tiče stranih investicija, istakao je Tadić, one su sigurne i Srbija je "politički stabilna zemlja, što je veoma važno za strana ulaganja".

"Sve strane kompanije koje su investirale u Srbiju i dalje dobro rade i zadovoljne su postignutim rezultatima", rekao je Tadić, pozivajući kineska preduzeća da dođu i investiraju u Srbiju.

Tadić je podsetio da je Srbija trajno opredeljena za ulazak u porodicu modernih evropskih zemalja, za ubrzanje procesa evropskih integracija, kao i za sprovođenje reformi neophodnih da se njen pravni poredak i privredni sistem približe standardima EU.

"Centralni geopolitički položaj Srbije na Balkanu čini je mestom saradnje svih zemalja našeg regiona", dodao je Tadić,i napominjući da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja ima ugovor sa EU, ali i sa Ruskom federacijom, Turskom, Belorusijom, kao i sa regionom CEFTA.

"Kao novi vid saradnje između naše dve privrede, predlažemo izgradnju nove moderne luke na Dunavu i bescarinske zone za proizvodne aktivnosti kineskih kompanija", naglasio je Tadić i poručio da kontinuirane investicije, uključujući i investicije u infrastrukturne projekte u transportu.

(FoNet)