петак, 29. март 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Борис Тадић предложио да Београд буде домаћин самита Несврстаних 2011.
Хроника

Борис Тадић предложио да Београд буде домаћин самита Несврстаних 2011.

PDF Штампа Ел. пошта
четвртак, 16. јул 2009.

Председник Србије Борис Тадић предложио, завршног дана самита Покрета несврстаних замаља у Египту, да Београд буде домаћин самита 2011. године, на 50 годишњицу оснивања тог Покрета. Србија ће, упркос тежње да уђе у ЕУ, наставити да подржава циљеве Покрета несврстаних, рекао Тадић.

У египатском летовалишту Шарм ел Шеику данас се завршава 15. самит Покрета несврстаних држава на коме званичници више од 100 земаља разговарају о дипломатским односима, економији, развоју и социјалним питањима. Српски председник Борис Тадић, говорећи на Самиту, предложио је да Београд буде домаћин 2011. године када се буде прослављала 50. годишњица оснивања тог Покрета.

"Представљам земљу која је највећа наследница земље оснивача Покрета, СФРЈ, а наша престоница Београд је место кога се чланице Покрета радо сећају. Тадашњи председник Јосип Броз Тито био је међу оснивачима Покрета", рекао је Тадић.

Председник Србије нагласио је да ће Србија, упркос тежње да уђе у ЕУ, наставити да подржава и главне циљеве Покрета несврстаних као што је изградња праведнијег друштва.

Тадић је подсетио да члан 30. декларације из Шарм ел Шеика потврђује опредељеност чланица Покрета да у потпуности поштују међународно право, Међународни суд правде (МСП) и настојања да све спорове решавају у складу са Повељом УН.

"То је у складу са одлуком Србије да на миран и дипломатски начин одговори на једнострано проглашење независности албанских власти у нашој покрајини Косово", нагласио је Тадић.

Председник је додао да Србија одбацује било какву употребу силе или једностране мере, као што су економске санкције. Уместо тога, Србија је изабрала да се ослони на законе Међународног суда правде.

Тадић је захвалио свим чланицама Покрета које су у Генералној скупштини УН у октобру подржале резолуцију којим се питање проглашења независности Косова пребацује МСП-у који ће о томе одлучивати на основу међународног права.

Председник Србије додао је да МСП сада треба да процени легалност одлуке албанских власти на Косову да прогласе независнот и подсетио да је то прву пут у историји тог суда да је од њега затражено да да мишљење по таквом питању.

Због тога је, истакао је Тадић, врло важно да се не утиче на одлуку суда и да се чланице Покрета уздрже од признавања независности Косова.

"Радећи заједно како би се обезбедило поштовање територијалне целовитости и суверенитета Србије и свих чланица УН јачамо вредности које нас све повезују. То ће реафирмисати темељ међународног система заснованог на Повељи УН, али и потврдити основне приципе Покрета несвсртаних земаља", поручио је Тадић.

Међународна солидарност за мир и развој и тренутна глобална, економска и финансијска криза, теме су дводневног самита на коме је Египат преузео председавање од Кубе.

Самиту поред председника присуствује и министар спољних послова Вук Јеремић.

Првог дана скупа истакнуто је да је свету потребан нови финансијски систем, који би био праведнији у односу на државе у развоју, највише погођене кризом коју су изазвале богате земаље.

"Залажемо се за нови међународни политички, економски и трговински поредак, који би био праведнији и више избалансиран и који би спречио дискриминацију и дупле стандарде, омогућио постизање интереса свих, узимао у обзир забринутост земаља у развоју и установио демократско поступање између богатих и сиромашних држава", рекао је египатски председник Хосни Мубарак.

Генерални секретар Уједињених нација Бан Ки Мун заложио се за слободнију трговину и истакао да постоје забрињавајући знаци све већег економског национализма.

"Индустријске субвенције, повећање такси и друге протекционистичке мере само ће угрозити глобални економски раст. Таквом тренду се мора стати на пут, а слободна и правична трговина је кључна за подстицање опоравка и развоја", рекао је Бан.

Генерални секретар УН оценио је да би на самиту требало да буду усвојена два главна документа - Коначни документ о заједничком ставу Покрета несврстаних земаља о многим питањима са дневног реда самита и Декларација из Шарм ел Шеика о развоју самог покрета.

(РТС)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер