Početna strana > Hronika > Boris Tadić predložio da Beograd bude domaćin samita Nesvrstanih 2011.
Hronika

Boris Tadić predložio da Beograd bude domaćin samita Nesvrstanih 2011.

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 16. jul 2009.

Predsednik Srbije Boris Tadić predložio, završnog dana samita Pokreta nesvrstanih zamalja u Egiptu, da Beograd bude domaćin samita 2011. godine, na 50 godišnjicu osnivanja tog Pokreta. Srbija će, uprkos težnje da uđe u EU, nastaviti da podržava ciljeve Pokreta nesvrstanih, rekao Tadić.

U egipatskom letovalištu Šarm el Šeiku danas se završava 15. samit Pokreta nesvrstanih država na kome zvaničnici više od 100 zemalja razgovaraju o diplomatskim odnosima, ekonomiji, razvoju i socijalnim pitanjima. Srpski predsednik Boris Tadić, govoreći na Samitu, predložio je da Beograd bude domaćin 2011. godine kada se bude proslavljala 50. godišnjica osnivanja tog Pokreta.

"Predstavljam zemlju koja je najveća naslednica zemlje osnivača Pokreta, SFRJ, a naša prestonica Beograd je mesto koga se članice Pokreta rado sećaju. Tadašnji predsednik Josip Broz Tito bio je među osnivačima Pokreta", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije naglasio je da će Srbija, uprkos težnje da uđe u EU, nastaviti da podržava i glavne ciljeve Pokreta nesvrstanih kao što je izgradnja pravednijeg društva.

Tadić je podsetio da član 30. deklaracije iz Šarm el Šeika potvrđuje opredeljenost članica Pokreta da u potpunosti poštuju međunarodno pravo, Međunarodni sud pravde (MSP) i nastojanja da sve sporove rešavaju u skladu sa Poveljom UN.

"To je u skladu sa odlukom Srbije da na miran i diplomatski način odgovori na jednostrano proglašenje nezavisnosti albanskih vlasti u našoj pokrajini Kosovo", naglasio je Tadić.

Predsednik je dodao da Srbija odbacuje bilo kakvu upotrebu sile ili jednostrane mere, kao što su ekonomske sankcije. Umesto toga, Srbija je izabrala da se osloni na zakone Međunarodnog suda pravde.

Tadić je zahvalio svim članicama Pokreta koje su u Generalnoj skupštini UN u oktobru podržale rezoluciju kojim se pitanje proglašenja nezavisnosti Kosova prebacuje MSP-u koji će o tome odlučivati na osnovu međunarodnog prava.

Predsednik Srbije dodao je da MSP sada treba da proceni legalnost odluke albanskih vlasti na Kosovu da proglase nezavisnot i podsetio da je to prvu put u istoriji tog suda da je od njega zatraženo da da mišljenje po takvom pitanju.

Zbog toga je, istakao je Tadić, vrlo važno da se ne utiče na odluku suda i da se članice Pokreta uzdrže od priznavanja nezavisnosti Kosova.

"Radeći zajedno kako bi se obezbedilo poštovanje teritorijalne celovitosti i suvereniteta Srbije i svih članica UN jačamo vrednosti koje nas sve povezuju. To će reafirmisati temelj međunarodnog sistema zasnovanog na Povelji UN, ali i potvrditi osnovne pricipe Pokreta nesvsrtanih zemalja", poručio je Tadić.

Međunarodna solidarnost za mir i razvoj i trenutna globalna, ekonomska i finansijska kriza, teme su dvodnevnog samita na kome je Egipat preuzeo predsedavanje od Kube.

Samitu pored predsednika prisustvuje i ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić.

Prvog dana skupa istaknuto je da je svetu potreban novi finansijski sistem, koji bi bio pravedniji u odnosu na države u razvoju, najviše pogođene krizom koju su izazvale bogate zemalje.

"Zalažemo se za novi međunarodni politički, ekonomski i trgovinski poredak, koji bi bio pravedniji i više izbalansiran i koji bi sprečio diskriminaciju i duple standarde, omogućio postizanje interesa svih, uzimao u obzir zabrinutost zemalja u razvoju i ustanovio demokratsko postupanje između bogatih i siromašnih država", rekao je egipatski predsednik Hosni Mubarak.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun založio se za slobodniju trgovinu i istakao da postoje zabrinjavajući znaci sve većeg ekonomskog nacionalizma.

"Industrijske subvencije, povećanje taksi i druge protekcionističke mere samo će ugroziti globalni ekonomski rast. Takvom trendu se mora stati na put, a slobodna i pravična trgovina je ključna za podsticanje oporavka i razvoja", rekao je Ban.

Generalni sekretar UN ocenio je da bi na samitu trebalo da budu usvojena dva glavna dokumenta - Konačni dokument o zajedničkom stavu Pokreta nesvrstanih zemalja o mnogim pitanjima sa dnevnog reda samita i Deklaracija iz Šarm el Šeika o razvoju samog pokreta.

(RTS)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner