Хроника

Борисов после састанка са Столтенбергом: НАТО једини гарант безбедности на Балкану - са леве стране Крим, са десне Истанбул, а иза нас Косово

Штампа
петак, 13. децембар 2019.

 БРИСЕЛ - Бугарски премијер Бојко Борисов изјавио је данас у Бриселу да је НАТО једини гарант безбедности у региону Балкана, јавља БТА.

"Не желим да износим коментаре на рачун НАТО-а, с обзиром на то да се са леве стране на Црном мору налази Крим, са десне Истанбул, а иза нас је и Косово", додао је, како преноси Спутњик, Борисов после састанка с генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом.

"Наоружавамо се како бисмо били снажни и одвратили било какве планове против наше територије и нашег савеза", рекао је Борисов.

Он је додао да су у току радови на нуклеарки Белене и нафтоводу Балкански ток како би се одржао дијалог с Русијом и равнотежа која Бугарској омогућава да игра кључну улогу у региону и на Црном мору.

"Не радимо ништа прикривено. Споразум потписан с НАТО-ом о координационом центру у Варни ужива огромну подршку широм савеза", рекао је Борисов.

Бугарски премијер је рекао да је током састанка са Столтенбергом разговарао о доприносу Бугарске о уласку Северне Македоније у НАТО потписивањем уговора о пријатељству.

Генерални секретар НАТО-а рекао је да Бугарска, која 2019. године слави 15. годишњицу уласка у Алијансу, доприноси заједничкој безбедности на много начина, као и безбедности Црног мора, и додао да се безбедносно окружење у црноморском региону променило и да ће НАТО појачати своје присуство као одговор.

Столтенберг је поздравио повећање бугарске потрошње на одбрану на 3,25 процената БДП-а у 2019. години, што Бугарску сврстава међу девет земаља НАТО-а које испуњавају расходе веће од два процента БДП-а.

Ови напори чине НАТО јачим, а Бугарску сигурнијом, рекао је Столтенберг.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]