Početna strana > Hronika > Božidar Đelić: Vizna liberalizacija ne znači indirektno priznavanje Kosova
Hronika

Božidar Đelić: Vizna liberalizacija ne znači indirektno priznavanje Kosova

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 13. jul 2009.

Beograd, Novi Sad, Brisel -- Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je za B92 da vizna liberalizacija sa EU ne znači indirektno priznavanje nezavisnosti Kosova.

Visoki predstavnik Unije za spoljnu politiku i bezbednost dolazi u Beograd dan pre nego što Evropska komisija, prema najavama Žaka Baroa, treba da usvoji preporuke o viznoj liberalizaciji za Srbiju, Makedoniju i Crnu Goru, rekao je gostujući u emisiji “Utisak nedelje” potpredsednik Vlade za evropske integracije.

"On dolazi sigurno da nam najavi ono što će se desiti u sredu 15. jula, a što mi je rekao gospodin Baro, koji je potpredsednik Evropske komisije, kada smo se sreli u Briselu pre tri nedelje, a to je da će ta ‘vizna Bastilja’ pasti za građane Srbije jedan dan posle one francuske Bastilje, dakle 15. jula”, najavio je Đelić.

“Izaći će i cela Evropska komisija će podržati zakonski predlog da za građane Srbije, Makedonije i Crne Gore 1. januara 2010. godine budu ukinute vize”, kaže on.

Očekuje se da će Evropske unije dati preporuku da svi građani Srbije, pa i oni sa prebivalištem na Kosovu, mogu da dobiju srpske pasoše, ali će građanima sa Kosova i dalje biti potrebne šengenske vize.

Ovakvo odvajanje ne znači indirektno priznanje nezavisnosti Kosova, ocenio je Đelić.

"Mi smo dve strane - šengenski prostor i Srbija. Odluka o dodeljivanju belog šengena nije naša, nego je odluka tih zemalja”, ukazao je Đelić.

“Da vas podsetim, i Slovačka, i Grčka, i Španija su članice šengenskog prostora. Ova odluka ne može da se donese bez tih članica, tako da bilo kakva odluka, a te zemlje ne priznaju, nisu priznale i neće priznati Kosovo, neće biti ni na koji način nešto što može da naruši naš teritorijalni integritet, jer bi se onda kršilo sa njihovim principijelnim stavom oko Kosova i Metohije i celovitosti naše zemlje”, kaže on.

“I u tom smislu nema nikakve bojazni da Evropa pokuša nama da oduzme Kosovo”, naveo je Đelić.

Božidar Đelić najavio je da bi na jesen u Beograd trebalo da stigne još jedna delegacija Evropske komisije koja će ponovo utvrditi tok srpskih reformi.

Visoki funkcioner Demokratske stranke Srbije Nenad Popović rekao je da ta opoziciona stranka smatra da ne treba prihvatiti delimičnu liberalizaciju, već nastaviti pregovore sa Evropom.

“Dodatnih 15 dana pregovora, dodatnih 30 dana, da ubedi da svi građani moraju da budu na beloj šengenskoj listi. Niko ne sme u Srbiji da bude diskriminisan”, naveo je Popović.

Goran Svilanović, bivši šef diplomatije, a sada koordinator OEBS-a, smatra da prihvatanje vizne liberalizacije u formi koju predlaže Evropska komisija ne znači ni da bi time Srbija priznala nezavisnost Kosova.

On, međutim, navodi da su u tom smislu mnogo značajniji budući planovi Evropske unije u kontaktima sa Prištinom.

“To znači da će i oni koji žive na Kosovu moći u jednoj proceduri da dobiju pasoš Republike Srbije. Kakva će procedura biti, u to ja ne mogu da ulazim”, kaže Svilanović.

“Koliko je meni poznato, traži se način da se ne dogodi da sada odjednom hiljade ljudi sa Kosova, zahvaljujući srpskim ‘crvenim’ pasošima, preplave Evropu”, smatra on.

“Mislim da se Evropska komisija sprema da započne rad na studiji izvodljivosti pridruživanja Kosova. Ako je to tako, to je poseban postupak pridruživanja, što je mnogo značajnije nego cela ova priča o vizama”, rekao je Svilanović.

Božidar Đelić je najavio da bi na jesen u Beograd trebalo da stigne još jedna delegacija Evropske komisije koja će ponovo utvrditi tok srpskih reformi.

(B92)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner