Хроника

Божо Прелевић: Полиција је већ дуже време ухапшена и зато не чуди серија криминалних обрачуна на улицама Београда; У СНС ушло много људи с циљем да стекне капитал

Штампа
петак, 22. јануар 2021.

Адвокат Божо Прелевић изјавио је да је полиција у Србији већ дуже време ухапшена и да зато не чуди најновија серија криминалних обрачуна на улицама Београда.

У последњих неколико дана у Београду су на два локала бачене ручне бомбе, један локал је гађан пројектилом из ручног бацача, запаљено је неколико аутомобила, пуцано је на адвоката и његово обезбеђење и рањен је младић у Земуну.

Прелевић је казао да су најчешће у позадини криминалних обрачуна прање пара кроз градјевину, трговина дрогом и коцка.

„У СНС је ушло много људи с циљем да стекне и заштити капитал. Значајан део тих људи је веома агресиван према освајању тржишта. Све више има људи чија се имовина мери десетинама и стотинама милиона евра. Брзина којом се акумулира капитал је једнака брзини сукоба на тржишту око монопола“, рекао је Прелевић.

Према његовим речима, паралелно са сукобима међу криминалним члановима СНС-а, одвија се и растакање институција.

„Јасно је да ова власт, из личних разлога, једноставно не може да крене у рат против мафије или уличног криминала“, истакао је адвокат.

Додао је да мафијашке претње новинарима Јелени Зорић и Војиславу Милованчевићу представљају само „површински одраз“ на шта су све спремни људи који држе озбиљне монополе и имају озбиљну похлепу.

Прелевић је казао и да отворене претње тужиоцу у случају Јовањица или у случају паљења куће новинара у Гроцкој, говоре да не живимо у нормалној држави.

Дошли смо у ситуацију да лопови оптужују, а да се невини бране

„А кад падне ноћ, онда се бацају бомбе на ресторане, пуца се на адвокате и пале се аутомобили. У таквој ситуацији видимо да ни плантажа марихуане није толико недозвољена, јер је чувају припадници полиције, БИА и ВБА“, казао је Прелевић.

Недопустиво је да такве ствари, рекао је адвокат, пролазе некажњено.

„Ми смо дошли у ситуацију да лопови оптужују, а да се невини бране. Ако хоћете да остварите свој монопол, најважније је да сте члан владајуће странке и да имате пиштољ“, оценио је Прелевић.

На питање какве су последице такве ситуације по безбедност грађана, Прелевић је казао да су и сами грађани делом криви за ескалацију криминала и урушавање државних институција.

„Сваког дана грађани трпе притиске и претње од стране људи блиских властима. Али, грађани су за ово гласали и самим тим сносе део одговорности“, рекао је адвокат.

Казао је да и данас у Србији имамо земунски и сурчински клан, „иако се тако не зову“.

„Имамо и Душана Спасојевића, иако се тако не зове. Ово је пресликана слика из деведесетих година прошлог века, само што ова власт није у стању да организује Сабљу“, закључио је Прелевић.

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]