Хроника

Бранислав Тиодоровић: На церемонији отварања споменика Старфану Немањи огроман број људи носио маске, али физичке дистанце није било, то је ризик

Штампа
четвртак, 28. јануар 2021.

 Епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић оценио је да је током окупљања на церемонији отварања споменика Старфану Немањи било и више од 500 људи, колико је дозвољено на таквој врсти окупљања на отвореном простору. "На телевизијском преносу, могло се уочити да је, ипак, огроман број људи носио маске, али физичке дистанце није било. То је ризик", објаснио је Тиодоровић.

„Петсто особа је дозвољено на отвореном простору, то је један критеријум који смо давно поставили. Пет особа је дозвољено на неорганизованом скупу, што је битна разлика. Али је овде сигурно било више од 500 људи”, објаснио је Тиодоровић, гостујући у јутарњем програму телевизије Нова С „Пробуди се“.

Као потенцијалне ризике он је издвојио и одлазак на скијање, као и повратак ђака у школе, због тога, поручује епидемиолог, нема опуштања.

„Нећемо бити спремни да ублажавамо мере, барем до половине фербруара. Онда ћемо морати да проценимо да ли ћемо их задржати или ћемо их, ако се људи буди одговорно понашали, можда ублажити“, каже Тиодоровић.

Говорећи о вакцинацији, он је још једном поновио да су све три доступне вакцине – Фајзер, руска и кинеска безбедне и добре.

Одговарајући на недоумице грађана који су већ примили вакцину против грипа, одговара да би између две вакцинације требало сачекати најмање месец дана.

Тиодоровић истиче да је према броју хоспитализованих у Србији епидемиолошка ситуација још неповољна, као и да би требало да имамо пет до шест пута мање заражених на дневном нивоу да би се такав статус променио.

(НоваС)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]