Početna strana > Hronika > Branislav Tiodorović: Nema potrebe za uvođenjem zabrane kretanja od 24 sata, ako se ozbiljno prihvataju postojeće mere, najslabija karika u lancu su građani koji ih ne poštuju
Hronika

Branislav Tiodorović: Nema potrebe za uvođenjem zabrane kretanja od 24 sata, ako se ozbiljno prihvataju postojeće mere, najslabija karika u lancu su građani koji ih ne poštuju

PDF Štampa El. pošta
utorak, 07. april 2020.

Epidemiolog dr Branislav Tiodorović ocenio je da nema potrebe za uvođenjem zabrane kretanja od 24 sata, ako se stvarno održava ozbiljnost u prihvatanju i poštovanju postojećih mera i upozorio da u sprečavanju širenja zaraze treba imati na umu da "ne postoji rizik jedna nuli".

Tiodorović je u emiji "OKO" Radio-televizije Srbije rekao da je 24-satni policijski čas nezgodno uvesti jer mora da funkcioniše proizvodnja hrane, energetika, zbog čega je prihvaćena ideja zabrane izlaska od subote u 13 sati do ponedeljka ujutro u pet sati.

Rezultate ćemo videti za pet-šest dana, dodao je on i naglasio da su "najslabija karika u lancu" građani koji ne poštuju mere.

"Do Uskrsa bi trebalo da bude težak period, kada će rasti broj obolelih i naša uloga je da ta kriva bude spuštena što je više moguće, da razvučemo epidemiju, a to podrazumeva odgovornost svakoga", rekao je Tiodorović.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je da je u Vojvodini potvrđeno 269 pacijenata sa korona virusom, 107 je smešteno u KC Vojvodina, a jedan broj građana koji je bio u samoizolaciji je izlečen.

"Aktivirali smo zgradu Novosadskog sajma, gde je smešteno 39 građana, dosad imamo osam smrtnih slučajeva, a sedam ljudi je otpušteno sa bolničkog lečenja", rekao je Gojković, ocenivši da se epidemija drži pod kontrolom i da nema naglih iskakanja.

Gojković je naglasio da se od početka epidemije niko od lekara, medicinskih sestara i tehničara u KSV Vojvodina nije zarazio brinući o 107 korona pacijenata koji se leče u toj ustanovi, a da je za slučaj jedene zaražene medicinske sestre epidemiološki dokazano da je zaražena van KCV.

Komentarišući sa voditeljem slučaj da je jednom od zaposlenih u RTS potvrđen koronavirus, dr Tiodorović je sugerisao da se se svi moraju pridržavati osnivnih preventivnih mera - nošenja rukavica, maski i što češćeg pranja ruku.

Tiodorović je naglasio kako u preventivi i borbi protiv širenja zaraze treba imati na umu da u prirodi virusa "ne postoji rizik jednak nuli".

(Fonet)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner