Хроника

Бразил посредује у преговорима са Техераном

Штампа
понедељак, 17. мај 2010.

Бразилски лидер Луиш Ињасио Лула да Силва састаје се са иранским лидерима покушавајући да пронађе компромисно решење међународног спора у вези са нуклеарним програмом Техерана. Да Силва је у Техерану разговарао са иранским председником Махмудом Ахмадинеџадом, а треба да се састане и са врховним ајатолом, Алијем Хамнеијем.

Бразилски лидер се нада да ће успети да придобије Иран да прихвати замену нуклеарног горива и избегне четврти круг санкција Уједињених нација.

Највиши функционери Сједињених Држава и Русије кажу да бразилски покушај представља иранску „последњу прилику“ да избегне додатне санкције.

Споразумом, који је Техеран својевремено одбацио, предвиђа се да Иран свој нискообогаћени уранијум шаље у иностранство, где ће се он прерадити у високообогаћени уранијум, који ће служити као гориво за реактор за медицинска истраживања.

Непосредно пре доласка Лула Да Силве у Техеран, портпарол иранског Министарства иностраних послова Рамин Мехманпараст је изјавио да су услови можда повољни за нуклеарни споразум Техеран и Запада.

Бразил и Турска, чланице Савета безбедности Уједињених нација, покушавају да помогну Ирану да мимоиђе санкције.

Нуклеарни договор са Ираном на видику?

Турска је наговестила да је на корак до споразума са Ираном о размени нуклеарног горива. Такав споразум би могао да Техерану помогне да избегне санкције Уједињених нација које прете Ирану због тамошњег нуклеарног програма.

Турско Министарство иностраних послова је саопштило да би објављивање званичног саопштења о овом споразуму могло да уследи у понедељак.

Ирански званичници преговарају у Техерану са турским премијером Реџепом Таипом Ердоаном и бразилским председником Луисом Ињасиом Лулом да Силвом.

Премијер Ердоан је нешто раније изјавио да би до размене нуклеарног горива, као начина да се изађе из постојеће пат позиције, могло да дође у Турској.

(VOA, BBC)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]