Početna strana > Hronika > Brisel danas o Srbiji i Euleksu
Hronika

Brisel danas o Srbiji i Euleksu

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 08. decembar 2008.

Brisel danas o Srbiji i Euleksu

Ministari EU u Briselu nastavljaju raspravu o Srbiji, ali neće odlučivati o odmrzavanju Privremenog sporazuma, jer se tome još uvek protivi Holandija.

Holandski ministar spoljnih poslova Maksim Verhagen izjavio je u Briselu, pred početak sastanka Saveta ministara Evropske unije, da se saradnja Srbije s Haškim tribunalom nije dovoljno poboljšala da bi Holandija promenila svoje protivljenje odmrzavanju Privremenog sporazuma.

"Situacija u Srbiji po pitanju saradnje s Haškim tribunalom se nije toliko promenila da bi mi promenili naš stav", izjavio je Verhagen pred početak sastanka, na kojem će ministri raspravljati o situaciji na Zapadnom Balkanu.

Holandija uslovljava davanje "zelenog svetla" za odmrzavanje sporazuma hapšenjem i izručenjem Ratka Mladića, a pritisak na EU je u petak izvršila i međunarodna grupa za ljudska prava Hjuman Rajts Voč, zatraživši od Brisela da ne dozvoli članstvo Beogradu pre hapšenja preostalih optuženika.

Francusko predsedništvo je u petak prenelo da "još uvek nema konsenzusa da bi se odmrznuo sporazum".

Jedan visoki francuski zvaničnik je istakao da se izveštaj glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca neće naći na stolu ministara spoljnih poslova jer još uvek nije predstavljen Savetu bezbednosti UN.

"Možda se, međutim, vratimo tom izveštaju nakon što bude predstavljen", rekao je on, ostavljajući time mogućnost da o ovoj temi bude reči tokom samita šefova država EU, krajem nedelje u Briselu.

Francuski zvaničnik je istakao da će Savet pohvaliti napredak koji je Srbija ostvarila po pitanju saradnje s Haškim tribunalom, ali i da će izraziti želju da ona bude "okončana punom saradnjom".

U nacrtu zaključaka Saveta ministara EU u koje je Tanjug imao u uvid, ističe se da Savet smatra da će zahvaljujući snažnom administrativnom kapacitetu, Srbija moći da dobije status kandidata za članstvo u EU "čim budu ispunjeni svi neophodni uslovi".

U nacrtu se ne spominje 2009. godina kao godina tokom koje bi Srbija mogla da dobije status kandidata.

Izvori u francuskom predsedništvu su objasnili da nisu želeli da spominju konkretne datume ni za jednu zemlju koja je potencijalni kandidat.

Ministri će raspravljati o situaciji na Zapadnom Balkanu u kontekstu godišnjeg izveštaja Evropske komisije o napretku zemalja regiona, koji je predstavljen u novembru.

Savet će ponoviti snažnu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana i svih pojedinačnih zemalja , te će ponoviti potrebu za fer i rigoroznim uslovljavanjem puta ka članstvo pod procesom stabilizacije i pridruživanjem.

To, prema francuskom predsedništvo znači, da će biti uziman u obzir dokaz o valjanoj primeni Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Ministri će takođe izraziti zadovoljstvo početkom rada misije Euleks na Kosovu i Metohiji, čiji mandat počinje sutra, nakon što je Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana u petak objavio dostizanje stepena njene spremnosti da funkcioniše širom južne srpske pokrajine.

(PTC)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner