Хроника

Брисел данас о Србији и Еулексу

Штампа
понедељак, 08. децембар 2008.

Брисел данас о Србији и Еулексу

Министари ЕУ у Бриселу настављају расправу о Србији, али неће одлучивати о одмрзавању Привременог споразума, јер се томе још увек противи Холандија.

Холандски министар спољних послова Максим Верхаген изјавио је у Бриселу, пред почетак састанка Савета министара Европске уније, да се сарадња Србије с Хашким трибуналом није довољно побољшала да би Холандија променила своје противљење одмрзавању Привременог споразума.

"Ситуација у Србији по питању сарадње с Хашким трибуналом се није толико променила да би ми променили наш став", изјавио је Верхаген пред почетак састанка, на којем ће министри расправљати о ситуацији на Западном Балкану.

Холандија условљава давање "зеленог светла" за одмрзавање споразума хапшењем и изручењем Ратка Младића, а притисак на ЕУ је у петак извршила и међународна група за људска права Хјуман Рајтс Воч, затраживши од Брисела да не дозволи чланство Београду пре хапшења преосталих оптуженика.

Француско председништво је у петак пренело да "још увек нема консензуса да би се одмрзнуо споразум".

Један високи француски званичник је истакао да се извештај главног тужиоца Хашког трибунала Сержа Брамерца неће наћи на столу министара спољних послова јер још увек није представљен Савету безбедности УН.

"Можда се, међутим, вратимо том извештају након што буде представљен", рекао је он, остављајући тиме могућност да о овој теми буде речи током самита шефова држава ЕУ, крајем недеље у Бриселу.

Француски званичник је истакао да ће Савет похвалити напредак који је Србија остварила по питању сарадње с Хашким трибуналом, али и да ће изразити жељу да она буде "окончана пуном сарадњом".

У нацрту закључака Савета министара ЕУ у које је Танјуг имао у увид, истиче се да Савет сматра да ће захваљујући снажном административном капацитету, Србија моћи да добије статус кандидата за чланство у ЕУ "чим буду испуњени сви неопходни услови".

У нацрту се не спомиње 2009. година као година током које би Србија могла да добије статус кандидата.

Извори у француском председништву су објаснили да нису желели да спомињу конкретне датуме ни за једну земљу која је потенцијални кандидат.

Министри ће расправљати о ситуацији на Западном Балкану у контексту годишњег извештаја Европске комисије о напретку земаља региона, који је представљен у новембру.

Савет ће поновити снажну подршку европској перспективи Западног Балкана и свих појединачних земаља , те ће поновити потребу за фер и ригорозним условљавањем пута ка чланство под процесом стабилизације и придруживањем.

То, према француском председништво значи, да ће бити узиман у обзир доказ о ваљаној примени Споразума о стабилизацији и придруживању.

Министри ће такође изразити задовољство почетком рада мисије Еулекс на Косову и Метохији, чији мандат почиње сутра, након што је Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Хавијер Солана у петак објавио достизање степена њене спремности да функционише широм јужне српске покрајине.

(PTC)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]