Početna strana > Hronika > Britanska vojna obaveštajna služba: Rusija uklanja nuklearne bojeve glave sa zastarelih nuklearnih krstarećih raketa i ispaljuje rakete bez bojevih glava na Ukrajinu
Hronika

Britanska vojna obaveštajna služba: Rusija uklanja nuklearne bojeve glave sa zastarelih nuklearnih krstarećih raketa i ispaljuje rakete bez bojevih glava na Ukrajinu

PDF Štampa El. pošta
subota, 26. novembar 2022.

 Rusija verovatno uklanja nuklearne bojeve glave sa zastarelih nuklearnih krstarećih raketa i ispaljuje rakete bez bojevih glava na Ukrajinu, saopštila je u britanska vojna obaveštajna služba.

Fotografije pokazuju olupinu oborene krstareće rakete AS-15, razvijene osamdesetih godina prošlog veka, isključivo pravljene u sklopu nuklearnog sistema. Bojeva glava je verovatno zamenjena nekim balastom", navodi se najnovijem obaveštajnom izveštaju ministarstva.

Britanci na Tviteru dodaju se da će "ovakav inertni sistem ipak prouzrokovati izvesnu štetu kroz kinetičku energiju rakete i nepotrošeno gorivo, ali je malo verovatno da će moći da obezbedi planiran uticaj na postavljene ciljeve".

Rusija se gotovo sigurno nada da će takve rakete delovati kao mamac i odvratiti ukrajinsku protivvazdušnu odbranu, ocenjuju u Londonu.

"Kakve god da su namere Rusije, ova improvizacija ukazuje na stepen iscrpljenosti ruskih raketnih rezervi dugog dometa", dodaje ministarstvo.

(Rojters-RTS)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner