Početna strana > Hronika > Britanski parlament: Reputacija NATO bi mogla biti ugrožena zbog Avganistana
Hronika

Britanski parlament: Reputacija NATO bi mogla biti ugrožena zbog Avganistana

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 03. avgust 2009.

LONDON – Drugi NATO saveznici bi trebalo da više doprinesu borbi protiv talibana u Avganistanu ili rizikuju da ugroze reputaciju alijanse, upozorio je britanski parlament.

„Neuspeh nekih NATO saveznica da obezbede da se teret međunarodnih napora u Avganistanu pođednako raspodeli nametnula je neprihvatljiv teret šačici zemalja”, kaže se u izveštaju Komiteta za spoljnu politiku britanskog parlamenta, preneo je Rojters.

U izveštaju je navedeno da bez ujednačenije raspodele odgovornosti i rizika, postoji realna mogućnost da se zakoče dalji napori NATO-a, kao i da se ozbiljno naruši reputacija tog vojnog saveza.

Izveštaj je objavljen nakon što su u julu u Avganistanu poginula 22 britanska i 41 američki vojnik,što taj mesec čini najsmrtonosnijim od početka rata.

Britanija u Avganistanu drži stacionirano 9.000 vojnika, što je po broju vojnika stavlja na drugo mesto, odmah iza SAD.

U izveštaju britanskog parlamentarnog tela ne navodi se koje NATO zemlje treba da daju veći doprinos, ali SAD vrši pritisak na Nemačku i ostale evropske zemlje da pošalju dodatne vojnike u Avganistan. Mnoge zemlje odbijaju da to učine, navodeći da se njihova javnost protivi većem vojnom učešću.

Tanjug

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner