Хроника

Британски парламент: Репутација НАТО би могла бити угрожена због Авганистана

Штампа
понедељак, 03. август 2009.

ЛОНДОН – Други НАТО савезници би требало да више допринесу борби против талибана у Авганистану или ризикују да угрозе репутацију алијансе, упозорио је британски парламент.

„Неуспех неких НАТО савезница да обезбеде да се терет међународних напора у Авганистану пођеднако расподели наметнула је неприхватљив терет шачици земаља”, каже се у извештају Комитета за спољну политику британског парламента, пренео је Ројтерс.

У извештају је наведено да без уједначеније расподеле одговорности и ризика, постоји реална могућност да се закоче даљи напори НАТО-а, као и да се озбиљно наруши репутација тог војног савеза.

Извештај је објављен након што су у јулу у Авганистану погинула 22 британска и 41 амерички војник,што тај месец чини најсмртоноснијим од почетка рата.

Британија у Авганистану држи стационирано 9.000 војника, што је по броју војника ставља на друго место, одмах иза САД.

У извештају британског парламентарног тела не наводи се које НАТО земље треба да дају већи допринос, али САД врши притисак на Немачку и остале европске земље да пошаљу додатне војнике у Авганистан. Многе земље одбијају да то учине, наводећи да се њихова јавност противи већем војном учешћу.

Танјуг

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]