Početna strana > Hronika > Bugarska: Nastavljeni protesti protiv vlade, barikade u Sofiji, demonstranti viču ”Mafija”, ”Ostavka”
Hronika

Bugarska: Nastavljeni protesti protiv vlade, barikade u Sofiji, demonstranti viču ”Mafija”, ”Ostavka”

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 09. avgust 2020.

Nakon što je policija u petak ujutru uklonila šatore sa ključnih raskrsnica u Sofiji, grupa demonstranata ponovo ih je kasnije postavila i blokirala saobraćaj. Policija ovoga puta nije uklonila šatore, javlja bugarska agencija BTA.

Predsednik Rumen Radev prokomentarisao je u postu na Fejsbuku da je vlada umešala policiju u sukob s hiljadama demonstranata.

“Spremnost na žrtvovanje socijalnog mira u ime političkog opstanka je čin političke eskalacije bez presedana tokom bugarske tranzicije. Kriza bugarske demokratije ne može se rešiti represivnim i policijskim merama, može se samo produbiti “, rekao je Radev, dodajući da će ostavke kabineta i generalnog tužioca biti prvi korak ka povratku Bugarske u vladavinu zakona i demokratske procedure.

Oko 5.000 građana okupilo se po kiši u centru Sofije, uz povike “Mafija!” i “Ostavka!”, trećeg dana zaredom, tražeći odlazak konzervativne nacionalističke vlae premijera Bojka Borisova.

Glavna inspektorka Krasimira Stojadinova iz Metropolitanske uprave unutrašnjih poslova izjavila je jutros da će policija nastaviti da pokušava da nagovori demonstrante da uklone blokade. U toku noć niko nije uhapšen.

Demonstranti, koji protestuju nedeljama, traže ostavku vlade, organizovanje elektronskog i daljinskog glasanja na izborima, sazivanje Narodne skupštine i izmenu Ustava.

Bugarski premijer Bojko Borisov smenio je četiri ministra u okviru rekonstrukcije vlade čiji je cilj da zaustavi proteste protiv korupcije na kojima demonstranti već danima traže njegovu ostavku.

Borisov je smenio ministre finansija, ekonomije, turizma i unutrašnjih poslova.

Bugarska vlada preživela je nedavno glasanje o nepoverenju koje su zatražili opozicioni socijalisti, koji je optužuju da nije uspela da iskoreni endemsku korupciju.

(Nova)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner