Хроника

Бугарска: Настављени протести против владе, барикаде у Софији, демонстранти вичу ”Мафија”, ”Оставка”

Штампа
недеља, 09. август 2020.

Након што је полиција у петак ујутру уклонила шаторе са кључних раскрсница у Софији, група демонстраната поново их је касније поставила и блокирала саобраћај. Полиција овога пута није уклонила шаторе, јавља бугарска агенција БТА.

Председник Румен Радев прокоментарисао је у посту на Фејсбуку да је влада умешала полицију у сукоб с хиљадама демонстраната.

“Спремност на жртвовање социјалног мира у име политичког опстанка је чин политичке ескалације без преседана током бугарске транзиције. Криза бугарске демократије не може се решити репресивним и полицијским мерама, може се само продубити “, рекао је Радев, додајући да ће оставке кабинета и генералног тужиоца бити први корак ка повратку Бугарске у владавину закона и демократске процедуре.

Око 5.000 грађана окупило се по киши у центру Софије, уз повике “Мафија!” и “Оставка!”, трећег дана заредом, тражећи одлазак конзервативне националистичке влае премијера Бојка Борисова.

Главна инспекторка Красимира Стојадинова из Метрополитанске управе унутрашњих послова изјавила је јутрос да ће полиција наставити да покушава да наговори демонстранте да уклоне блокаде. У току ноћ нико није ухапшен.

Демонстранти, који протестују недељама, траже оставку владе, организовање електронског и даљинског гласања на изборима, сазивање Народне скупштине и измену Устава.

Бугарски премијер Бојко Борисов сменио је четири министра у оквиру реконструкције владе чији је циљ да заустави протесте против корупције на којима демонстранти већ данима траже његову оставку.

Борисов је сменио министре финансија, економије, туризма и унутрашњих послова.

Бугарска влада преживела је недавно гласање о неповерењу које су затражили опозициони социјалисти, који је оптужују да није успела да искорени ендемску корупцију.

(Нова)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]