Početna strana > Hronika > Bundesver: Ne ratujemo u Avganistanu, samo zastrašujemo
Hronika

Bundesver: Ne ratujemo u Avganistanu, samo zastrašujemo

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 23. jul 2009.

Ministar odbrane Franc Jozef Jung kaže da učešće 300 nemačkih vojnika u ofanzivi u Avganistanu nije rat ni vojna operacija! Pripadnici Bundesvera su pod komandom Međunarodnih snaga, ISAF, a ofanzivom rukovodi avganistanska armija. Pored 300 nemačkih, u njoj učestvuje i 800 avganistanskih vojnika, te stotinu avganistanskih policajaca.

Na pitanje da li upotreba teškog oružja predstavlja novi kvalitet u nemačkom angažovanju u Avganistanu, generalni inspektor Bundesvera Volfgang Šnajderhan je odgovorio:

„Nije u pitanju nova zapovest, reč je o novoj situaciji. Od sredine marta zapaža se promena taktike – pobunjenici su sa postavljanja eksplozivnih naprava prešli na akcije više vojnog karaktera. Sada je trenutak da se iskoriste snage za brze intervencije u cilju zastrašivanja“.

Međutim, iz redova opozicije čuju se upozorenja. Prema mišljenju Vinfrida Nahtvaja iz stranke Zelenih talibani su se učvrstili u okolini Kunduza, jer je tamo smanjen broj avganistanskih policajaca. Ofanziva je sada odgovor na to:

„Reč je o spirali i trebalo bi pripaziti da se ne uđe u beskrajnu eskalaciju nasilja“, rekao je Nahtvaj.

Ipak, general Šnajderhan uveren je u brz uspeh ofanzive – uostalom, izbori su za mesec dana.

„Trenutno nastojimo da doprinesemo stabilizaciji kako bi izbori protekli u redu  i u provinciji Kundus“, rekao je general.

Ministar odbrane Franc Jozef Jung kaže da je cilj nemačkih vojnika u Avganistanu da osposobe tamošnju armiju da sama brani zemlju: „Ako pogledate šta se dešava, kako deluju avganistanske snage - pri tom imam u vidu i sadašnju ofanzivu - onda vidite da je razvoj pozitivan“.

Pomenuti su i uspesi u civilnoj obnovi – šest i po miliona dece ponovo ide u školu, otvoreno je 19 fakulteta, 85 odsto stanovništva ima zdravstvenu zaštitu, a malo je poznato da u Avganistanu ima 300 novina, 60 radio stanica i 20 televizijskih.

(Dojče vele)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner